TAYLAND'ın Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı Thawil Pliensri, mevcut hükümet tarafından 30 Eylül 2011'de görevden alınmasından 2 yıl sonra hukuksal hakkını savunmaya karar verdi. Pliensri, Yüce Divan'a başvurdu. Haksız bir biçimde görevden alındığı belirlenen Pliensri'ye görevinin 45 gün içinde iade edilmesi kararı verildi.
Yüce Divan aldığı mahkeme kararında Pheu Thai hükümeti tarafından 30 Eylül 2011 tarihinde verilen görevden alma kararının haksız ve temelsiz bir karar olduğu ve bu sebeple hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Pliensri'nin makamının iadesine karar verdi. Bu verdiğim hukuk savaşı “Kayırma ve ayrımcılığa" karşıydı diyen Pliensri, "Ayrımcılık uygulayan politikacılar sivil hukuk sistemimizi mahvettiler" dedi.
Pliensri protestoların öncü kuruluşu Halkın Demokratik Reformu Komitesi'nin platformlarında sürekli konuşmalar yapan ve reform yönünde halkı uyaran aktif isimlerden biriydi. Thawil Pliensri'nin Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı olduğu dönemde Demokrak Parti ile yakın ilişkisi olduğu ortaya çıktıktan sonra Başbakanlık Ofisi'nde danışmanlık görevine atandı ancak, hiç kimsenin hizmetlerinden faydalanmadığını ve kendisine hiç bir şey sorulmadığını ve yapacak hiç bir görevde verilmediğini iddia etti. 30 Nisan 2012 tarihinde mahkemeye başvuran Pliensri, sonraki yıl 31 Mayıs'ta haklı bulundu ama hükümet kararı temyize götürdü. Temyiz de mahkeme kararı bir kez daha onandı. Ve bu sırada yapılan araştırmalarda aynı şeyi ilk önce Demokrat Parti'nin yapmış olduğu ortaya çıktı. Demokrat Parti iktidarı döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Komutan Paradorn o zamanın Pheu Thai partisi lideri olaylı şekilde darbe ile ülkeye girişi yasaklanan Thaksin Shinawatra'ya yakınlığı sebebiyle Başbakanlık Ofis'ine tayin edilmiş ve kendisine hiç bir görev verilmemişti.
 

KK(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)