TAYLAND'ta iş dünyasını yönetenler, yabancı işçilerin gitmesinden dolayı işçi sıkıntısının çekileceğinin sinyallerini verirken bunun ekonomik toparlanmayı etkileyeceği belirtildi.
Tay Kondominyum Derneği onursal başkanı Thamrong Punyasakulwong,inşaat sektöründe çalışan işçilerin yüzde 80'inin yabancı işçilerden oluştuğunu ve çoğunluğunun Myanmar ve Kamboçya’dan geldiğini belirtti. Dernek başkanı Prasert Taedullayasatit bunlara ek olarak, "İşçi kıtlığı yeni projelerin başlamasını ve devam eden projelerinde teslimatını geciktirecektir" dedi. Sadece Bangkok’ta yaklaşık 300bin yabancı işçi olduğunu tahmin ettiğini belirten Taedullayasatit, inşaat sektörünün belkemiğini yabancı inşaat işçilerinin oluşturduğunu ve hali hazırda Tayland’da 100 milyar dolarlık altyapı projesi olduğunu belirtti.
Tayland-Kamboçya sınır ofisinden edinilen bilgiye göre bu ay toplam 110 bin Kamboçyalı işçi Tayland’dan ayrıldı. Tayland'taki işçilerin genelde inşaatlarda çalışmak istemediği, bu nedenle sektörde çalışan işçilerin yüzde 80'ini yabancıların oluşturduğu ifade edildi. Taylandlı inşaat işçileri ise Kamboçyalılar'ın aldığı ücretin birkaç katını istediği ettiği için genelde işverenler Kamboçya uyrukluları tercih ediyordu. Ancak artık Tayland’da inşaat sektörünü zor dönemin beklediği kaydedildi.
İnşaat sektörünün dev şirketleri hem işçi bulmakta zorlanacaklar hem de işçileri için daha çok ücret ödemek zorunda kalacağı ifade edildi.