Kenan KARADENİZ / BANGKOK () - Görevden alınan Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra’nın pirinç üreticilerine olan sözünü tutmamasının anayasal suç sayılmasının ardından şimdi de Tayland Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (NACC) dün aldığı kararla Shinawatra’yı yolsuzluk yapmakla suçluyor.

NACC 7’ye karşı 0 oyla Shinawatra dosyasını Senatörlere göndermeye karar verdi. Ulusal pirinç şemasının yöneticisi de olan Shinawatra görevini ihmal ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu.

OLAYLARIN GELİŞİM SÜRECİ

Tayland’da yaşanan bu süreç Shinawatra’yı her adımında zan altında bırakıyor. İlk önce darbe olmasın diye Shinawatra parlamentoyu feshetti ve darbeyi önledi. Sarı gömlekliler diye anılan grubun eylemleri büyüyerek devam etti. Çünkü Shinawatra’nın siyasette olmamasını istiyorlardı. Yollar kapatıldı, hükümet binaları bayraklarla sarıldı ve bir çok bombalı ve silahlı eylemler yaşandı. Anayasal olarak geçici hükümetin bir sonraki hükümete borç bırakamayacağı duyuruldu. Bunların ardından ülkenin en büyük tahıl ürünü olan pirinç üreticileri devletten alacakları paraları alamadıkları için yakındılar. Şubat ayında seçim yaparak ülkeyi tekrardan istikrara ulaştırmak ve pirinç üreticilerine paralarını vermek isteyen Shinawatra’nın önüne ‘Sarı Gömlekliler’ grubu çıktı. Özellikle güneydeki seçim binalarında seçimi engellediler. Tayland Anayasa Mahkemesi seçimi anayasal olmadığı gerekçesiyle iptal etti. Şiddet olayları büyüdü. Pirinç üreticileri paralarını alamadıkları için isyan ettiler. Bu sırada daha önceden eski başbakan tarafından görevden alınmış olan bazı kişilerin anayasa mahkemesine yaptıkları başvurular ise başbakanı koltuğundan etti.

Şimdi görevini kötüye kullanmak, vazifede ihmal ve daha bir çok şeyle suçlanıyor. Alınan bilgilere göre AYM her an Shinawatra’ya siyasetten men cezası verebilir.

Senatörler Shinawatra dosyasıyla alakalı kararlarını 45 gün içinde verecekler.