KÖLN'de seyahat acentesi işleten Turizmci Erdal Tekin, yaz aylarında rahat yolculuk yapabilmek için bazı ufak tefek şeylere dikkat edilmesini istedi.
Tekin, yaz aylarındaki yoğunluğu dikkate alarak tatilcilerin uçuş saatinden en az 3 saat önce havaalanında olmaları gerektiğini bildirirken, uçak şirketlerinin uçuş saatinden 45- 50 dakika önce işlem bölümünü kapattıklarını hatırlattı. Tekin, şöyle dedi:
"Siz zamanında havaalanında olsanız bile yoğunluğa takılır ve uygun zamanda işleminizi yaptıramazsanız sizi uçağa almayabilirler. Tatil gününüz yaklaştığında pasaportunuzun ve oturumunuzun süresini mutlaka kontrol etmelisiniz. Pasaportunuzda bir sorun varsa yine uçamazsınız. Sık karşılaşılan sorunlardan biri ise; yolcunun kendisine tanınan haktan bagajının daha ağır olması. Bu durumda bazı charter şirketleri seyahatinizden 6 saat öncesine kadar kilo satın alma hakkı tanıyor. Yani kilo başına 2-3 Euro ödeyerek fazla kilo satın alabiliyorsunuz. Fakat önceden kilo satın almadan havaalanına giderseniz bagajınızın her fazla kilosu için 8-10 Euro ücret ödemek zorunda kalırsınız. Tarifeli seferlerde ise, önceden kilo satın alma hakkınız yok."
"BAŞKASININ BAGAJINI ALMAYIN"
Turizmci Erdal Tekin tavsiyelerini şöyle sürdürdü:
"1 Mayıs itibariyle başlayan yeni uygulamaya göre, tarifeli şirketlerde aylar öncesinden istediğiniz koltuğu online veya seyahat acenteniz aracılığıyla ayırtabilirsiniz. Tarifeli uçuşlarda bu ücretsizdir fakat charter seferlerde 8- 20 Euro arasında ücret talep edilmektedir. El bagajlarının ağırlığı tarifeli seferlerde 5, charter şirketlerde 5-8 kilogram arasında olabilir. El bagajının ebadı 55x40x23 oranından daha büyük olamaz. El bagajlarında sıvı, kesici ve delici aletler bulundurulamaz. Dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konu ise, başkalarına ait bagajların kesinlikle alınmaması. Tanımadığınız birine ait bagajı aldığınızda gümrükten çıkana kadar o bagajın sorumluluğu size aittir. Bagajınız kaybolduğunda ise, hemen kayıp bürosuna başvurarak kayıp formu doldurmalısınız. Fakat gümrükten çıktığınız anda artık bagajınızın kaybolduğunu iddia edemezsiniz."

HA(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)