DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Makedonya ziyareti esnasında Üsküp’te Milli Kurum Türk Tiyatrosunun temel atma törenine katıldı ve Manastır’da tadilatı tamamlanan Askeri İdadi binasını hizmete açtı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları’ından sorumlu olan Emrullah İşler ile Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski bir görüşme yaparak iki dost ülke arasındaki ilişkileri ele aldı.
Bakan İşler ile Başbakan Gruevski, Makedonya Başbakanlık binasındaki görüşmeden sonra Milli Kurum Türk Tiyatrosu'nun temel atma törenine katıldı. Çok sayıda bakan ve milletvekilin katıldığı törende konuşan Emrullah İşler, Üsküp Türk Tiyatrosu'nun Türk gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak Makedonya yapısındaki çok kültürlülüğün önemli bir örneğini temsil ettiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı İşler, söz konusu binanın da tamamlanması ile Türk Tiyatrosu eserlerinin daha güzel bir ortamda sergilenme imkanına kavuşacağını belirtti.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de Türk Tiyatrosunun tarihi gelişimine değinerek,Türk Tiyatrosunun kesintisiz, tiyatro sanatının zenginleşmesinde katkı sunmaya devam ettiğini ifade etti. Temel atma töreninden sonra Manastır’a hareket eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, TİKA tarafından tadilatı tamamlanan Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim gördüğü Askeri İdadi binasını hizmete açtı. Atatürk’ün Anı Odasında konuşan İşler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1896-1898 yılları arasında eğitim gördüğü tarihi Askeri İdadi binasının Osmanlı döneminde en ihtişamlı yapılardan biri olduğunu söyledi. İşler, Mustafa Kemal Atatürk adına 1996 yılında açılan anı odasının sadece Makedonya’ya değil, bütün dünyaya Atatürk’ü anlattığını vurguladı.
Türkiye ile Makedonya ilişkilerine değinen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Emrullah İşler, tarih boyunca yakın ilişki ve etkileşim içinde olunduğunu, iki ülke arasında tarihin her döneminde siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda alışveriş yaşandığını ifade etti. İşler, "Türkiye, bulunduğu coğrafyada tarihi sorumluluğu ve jeostratejik konumuyla dengeli, duyarlı ve barıştan yana olan yaklaşım ile iyi bir komşuluk ilişkisi içinde olma anlayışını sürdürmektedir" diye konuştu. Emrullah İşler, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta barış, cihanda barış" sözünü hiçbir zaman unutmayarak ve rehber edinerek Makedonya ve Balkanlar’da birlik ve beraberliğin korunması, huzur ve refah yaşanması dileğinde bulundu.