AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un arabuluculuğunda Brüksel’de düzenlenen 17’inci tur görüşmelerde, Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile bir araya gelen Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırpların çoğunlukta olduğu Mitroviça şehrinin kuzey bölümündeki 3 oy kullanma merkezinde seçimlerin tekrarlanması konusunda mutabakata vardı.

Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi, seçim yerlerine saldırıyı düzenleyenlerin bulunmaları için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Kosova Başbakanı Taçi, Kosova’nın tamamında 3 Kasım tarihinde belediye seçimlerinin düzenlenmesi ile 19 Nisan tarihinde Brüksel’de Priştine ile Belgrad arasında sağlanan Antlaşmanın meşrulaştığını söyledi. Sırbistan Başbakanı Daçiç, Mitroviça’nın kuzeyindeki üç seçim yerinde, seçimlerin tekrarlanması konusunda alınan karardan memnun olduğunu ifade ederek, “En önemlisi tekrarlanacak olan seçimlerde Sırpların kitlesel olarak sandık başına çıkmaları” dedi . Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Cathareine Ashton ise, tekrarlanacak olan seçim sürecinden Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun yükümlü olduğun altını çizerek söyledi. Ashton, 1 Aralık’ta tekrarlanacak olan seçimlerde, Barış Gücü KFOR’un güvenliği sağlamasını da istedi.

Görüşme sırasında Taçi ile Daçiç adliye ve emniyet konularını da masaya yatırdılar. 18’inci tur görüşme ise 5 Aralık tarihinde düzenlenecek.

TK(SSA)