KOSOVA Başbakanı Haşim Taçi, Hükümet toplantısında 6 yıllık hükümetin başarılarından söz ederken, en büyük başarılarının Sırbistan ile diyalog, paralel yapılanmaların feshedilmesi ve iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi olduğunu söyledi.
Taçi, kendisinden önceki hükümetin hiçbirinin kuzey ile meşgul olma cesareti olmadığını belirtti. "25 Temmuz 2011’de kuzeyin kontrol altına alınması için karar ve faaliyet olmasaydı diyalogun da başlaması mümkün olmazdı" diye konuşan Taçi, 25 Temmuz 2011 tarihinin Kosova toprağının birleşmesi günü olduğunu söyledi.
Kosova Başbakanı Haşim Taçi hükümet toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında Kosova’nın bu zaman içerisinde, AB yönetimi ve ABD’nin güçlü desteğiyle Sırbistan’la diyalog başlattığını ve bunun sonucunda normalleşmeye ulaştığını belirti.
Taçi, "Diyalog Kosova için gözle görülür sonuç getirmiştir, bunun sonucunda yılardan sonra Sırbistan’ın Kosova’ya karşı engelleri kaldırmasına sebep olmuştur. Diyalog aynı zamanda kuzeyde paralel yapılanmaların feshedilmesine ve bunların Kosova kurumlarına dahil olmasını sağlamıştır" dedi.
Başbakan Haşim Taçi, diyalogun Kosova’nın bağımsız devlet olarak bölge ve uluslararası konferanslarına katılmasını sağladığını ve bugün Kosova’nın kendi adına konuştuğunu ve imzaladığını savundu.
Taçi, sınırların entegre yönetimi anlaşmasıyla Sırbistan’ın defacto Kosova devletini tanıdığını ve şimdi polis ile gümrük memurlarının devletin diğer yetkilileri gibi görevlerini yerine getirmekte olduğunu söyledi.

TK(SS)