Esma Çakır - Güven USTA / VENEDİK, () -Yenilikçi tasarımları ve kazandığı prestijli ödüllerle Türkiye’nin uluslararası mimarlık ofisi olarak kabul gören Tabanlıoğlu Mimarlık’ın “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite (Tabanlioglu Architects: Transparency and Modernity)” kitabının dünya lansmanı Venedik’te gerçekleştirildi.

Kitabı dünyaca ünlü isimler hazırladı

Rizzoli New York tarafından derlenen monografik kitap; modern mimarlık geleneğinden beslenen yenilikçi tasarımlarıyla ulusal ve uluslararası arenada önce çıkan Tabanlioğlu Mimarlık’ın son dönem projelerini kapsıyor. Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite (Tabanlioglu Architects: Transparency and Modernity) adlı kitap, dünyanın en iyi kitap tasarımcılarından biri olarak bilinen ve bu yıl Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin kitaplarını da hazırlayan Irma Boom’un tasarımıyla gerçekleşti. Skira Rizzoli’nin yayıncılığını üstlendiği kitabın editörlüklerini Dr. Suha Özkan ile Phlip Jodidio yaparken, özsözü ise Luis Fernandez-Galiano kaleme aldı.Yayın tarihi 23 Eylül 2014 olan Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite kitabı, tüm dünyada satışa sunulacak.

Sanat ve mimarlık dünyasından büyük ilgi

Melkan Gürsel - Murat Tabanlıoğlu’nun yönetimindeki Tabanlıoğlu Mimarlık ofisinin, Türkiye ve yurtdışında gerçekleşen, kültür yapılarından karma projelere değişen geniş bir yelpazedeki son dönem önemli ulusal ve uluslararası tasarımlarının yer aldığı kitabın dünya lansmanı, 6 Haziran’da Venedik’te düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi. Sanat ve mimarlık dünyasının uluslararası düzeyde önemli temsilcilerinin katıldığı programda, Tabanlioglu Architects: Transparency and Modernity / Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite’yi hazırlayan yayın, tasarım ve editöryel ekibin ve temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından, Melkan Gürsel - Murat Tabanlıoğlu tüm davetlilerine hitaben imzaladıkları kitaplarını armağan ettiler. Irma Boom’un istisnai tasarımıyla da dikkat çeken monografik kitap, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın özellikle son dönemde icra ettiği başarılı projelerle büyük beğeni topladı.

Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite’nin tanıtım toplantısında konuşan Murat Tabanlıoğlu “Özverili bir kadroyla dün gerçekleştirdiğimiz serginin ardından, bugün uluslararası mimarlık yayınları arasında yerini alan kitabımızı paylaşıyor olmak, bizi ayrıca sevindirdi. Başta Tabanlıoğlu ekibi olmak üzere sergi ve kitap için tüm hazırlıklarda bizimle olan, katkıda bulunan dostlara teşekkür ediyorum. Hemen hemen hepsi bugün burada, bizimle Venedik’te, bu iki çalışmanın neticesini, mutluluğunu paylaşıyorlar. Genellikle uzun süreçli mimari proje teslimine alışık bir ofis olarak, çok özel değeri olan sergi ve kitap çalışmalarının başarıyla tamamına erdiğini gördüğümüz bugün gerçekten çok değerli bir an’ı yaşıyoruz” dedi.

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu da teşekkürlerini sunarak “Murat Tabanlıoğlu’nun Venedik Bienali Mimarlık Sergisi’nde Türkiye’yi temsilen açılan ilk Pavyon’un ilk küratörü olması, tarihsel olarak önemli bir ilk adım ve Tabanlıoğlu Mimarlık olarak bizler için çok onur verici. Türkiye’deki entelektüel üretimin dünyayla paylaşılmasında aracı olmanın keyfini burada dostlarla paylaştık. Bu bağlamda , ikinci monografimizi eş zamanlı olarak yayınlayabilmek de çok anlamlı” açıklamasında bulundu.

Tabanlıoğlu’nun çifte gururu

Murat Tabanlıoğlu, dünyanın en seçkin mimarlık etkinlikleri arasında gösterilen Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde bu yıl ilk kez yer alacak Türkiye Pavyonu’nda Hafıza Mekanları (Places of Memory) başlıklı projenin küratörlüğünü de üstlendi. IKSV’nin koordinasyonuyla, Murat Tabanlıoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği bu önemli sergi de, Tabanlıoğlu Mimarlık kitabının tanıtımından bir gün önce, 5 Haziran’da özel davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen törenle ilk kez ziyarete açıldı. Hafıza Mekanları (Places of Memory) Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde en çok ilgi çeken projeler arasında yer aldı, gezilmesi gereken en iyi 25 sergi seçkisinde otoriteler Türkiye Pavyonu’nu özellikle işaret etti.

“Places of Memory – Hafıza Mekanları”

Bienalin “Absorbing Modernity: 1914-2014” temasını bireysel algı ve deneyimler üzerinden ele alan “Places of Memory – Hafıza Mekanları” projesi, Taksim–Salıpazarı, Bâb-ı Âli ve Büyükdere Caddesi olmak üzere İstanbul’daki üç bölgeye odaklandı.

“Places of Memory – Hafıza Mekanları”nın küratörü Murat Tabanlıoğlu, proje ile ilgili “Türkiye’nin bu ilk uluslararası mimarlık sergisinin başlığını ve içeriğini oluşturan ‘yer/mekan’ ve ‘hafıza’ kavramları, bu yeni mekanda atılan ilk adım olarak, bir başlangıcı tespit ediyor. Oluşturduğumuz geniş bir listenin değerlendirmesini takiben, birlikte çalışmanın verimli olacağına inandığımız beş mimar/sanatçı arkadaşımızı davet ettik. Mimari üretimde olduğu gibi; bir projenin, tüm veriler göz önünde bulundurularak, ilk çizimlerden itibaren şekillenmeye başlamasına rağmen, ilerledikçe katkılarla gelişen doğal bir süreç olması, bu çalışmada da tercih ettiğimiz yöntem oldu” açıklamasında bulundu.

“Mekansal nitelikleri korumak adına, sade ama cesur bir jest yaparak, mekanın ortasına bağımsız bir duvar kurmayı” tercih ettiklerini belirten Murat Tabanlıoğlu, “Duvarın ortasında, sergiye katılanların her birine birer yüzey sunacak şekilde dört düzlem yaratan bir yırtık var. Bu yılın genel teması içinde özellikle vurgulanan ‘mimarlar değil, mimarlık’ üzerinden tanımlamak ana fikri ile; bireysel algılama, hikaye etme ve hatırlama yoluyla serginin yönlenimlerine bir bakıma ayak uydurduk. Üretimlerimizde, bakışımızı farklı bakışlarla kesiştirdik” şeklinde konuştu ve “Proje koordinatörü Pelin Derviş ve sergi ekibi Ali Taptık, Alper Derinboğaz, Candaş Şişman, Metehan Özcan ve Serkan Taycan’ın eserlerinin yer aldığı serginin daha önce ilan edilmemiş olan iç koridorunda ise Türkiye’nin modern mimarlık serüvenini üzerinden değerlendirdiğimiz AKM bölümü yer alıyor; bu özel bölümü , Tabanlıoğlu kitabımızın ve aynı zamanda 2014 Bienali kitaplarının tasarımcısı, Irma Boom’un değerli grafik tasarımı ile gerçekleştirdik” dedi.

Projeye eşlik etmek üzere hazırlanan geniş kapsamlı kitap, bienalde ve kitapçılarda satışa sunuldu. Bienalin ön açılışında bulunan ziyaretçilere bu kitap Melkan Gürsel Tabanlıoğlu’nun tasarladığı “Memory Bag” içinde hediye edildi.

Türkiye Pavyonu Atölye Çalışmaları

Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi bünyesinde yapılacak panele Türkiye, Küratör Murat Tabanlıoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı dahilinde yürüttüğü stüdyosuna 2014 bahar döneminde devam eden öğrencileri ile birlikte katılacak. 31 Ekim Cuma günü 11.00-18.00 saatleri arasında Arsenale Corderie’de gerçekleşecek panelde öğrencilerin çalışmaları sergilenecek ve tartışılacak. Bu atölye programına, Politecnico di Milano’dan bir grup öğrencinin ve Bilgi Üniversitesi’nde Mehmet Kütükçüoğlu ile çalışan öğrencilerin de katılması planlandı.

San Giorgie Maggiore Adası’nda resepsiyon

Açılışın ardından 5 Haziran akşamında Murat Tabanlıoğlu ve Türkiye Pavyonu sergisi onuruna resepsiyon verildi. Büyük beğeni toplayan “İstanbul’dan Venedik’e” temalı gece, Fondazione Giorgio Cini, San Giorgio Maggiore Adası'nda gerçekleştirildi.

Mimarlığın merkezde olduğu bu organizasyonun, Palladio tarafından 16. yüzyılda tasarlanan manastırın bahçesinde gerçekleşmesi ise geceye ayrıcalık kattı. Batı mimarlık tarihinin en etkili karakterlerinden olan, eserlerinin tamamını Venedik'te vermiş olan Palladio'nun, diğerleri gibi koruma altına alınmış olan bu yapısı, bugün bir kültür kurumu olan Giorgio Cini Vakfı'nın himayesi altında ve kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Dünyadan ve Türkiye’den katılımın yüksek olduğu bu özel mekanda gerçekleştirilen resepsiyonda, mimarlık, sanat, entelektüel çevreler ile iş ve cemiyet dünyasının tanınmış isimleri bir araya geldiler.

Gecenin temasına uygun olarak Venedikli Carlo Bernardini ile Aret Sahakyan’ın şefliğinde İtalyan -Venedik ve Türk – Akdeniz mutfaklarından lezzetler, uyum ve farklılıklarıyla davetlilere sunuldu. İtalyan sanatçı Angelo Bucarelli'nin uluslararası katkısı ile zenginleştirdiği organizasyonda, Burhan Öçal ve grubu ile soprano Sonja Leutwyler’in performansları da, doğu ile batının uyumla biraraya geldiği unutulmaz bir müzik renkliliği yarattı.

Resepsiyon, Bodrum Maça Kızı’nın da sahibi olan Sahir Erozan’ın katkılarıyla gerçekleşti. Erozan, bu davetin başarılı bir ilk olduğunu belirterek, önümüzdeki bienallerde tekrarlanarak, gelenekselleşeceği bilgisini verdi.

TABANLIOĞLU MİMARLIK

Tabanlıoğlu Mimarlık; Murat Tabanlıoğlu tarafından, Atatürk Kültür Merkezi, Yeşilköy Havalimanı, Galleria ve Ataköy Turizm Merkezi gibi ilklerin mimarı olan Dr. Hayati Tabanlıoğlu ile birlikte 1990 yılında İstanbul’da kuruldu. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, 1995’te firmaya ortak olarak katıldı. Merkezi İstanbul’da olan Tabanlıoğlu Mimarlık, Ankara, Dubai (BAE) ve Doha (Katar) ofislerinde 150’den fazla çalışanıyla, projelerini yoğunlukla Türkiye’de ve başta Orta Doğu ile BDT ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli coğrafyalarında sürdürmektedir.

Mimarlığın yaşam kalitesini arttırma potansiyeli ile başta İstanbul olmak üzere birçok farklı şehirde gerçekleşen Tabanlıoğlu Mimarlık projeleri; kentsel gelişime ivme kazandırdı, olumlu örnekler oluşturdu ve bulundukları yerin imgesi haline geldiler.

Son dönem güncel Tabanlıoğlu projelerinden bazıları:

İstanbul’da gerçekleşen ilk loft tarzı konut projesi Levent Loft ve onu takip eden RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) Uluslararası Ödülü sahibi Loft Bahçe.

Dünyanın en eski kapalı çarşılarından birine sahip İstanbul’un ilk çağdaş açık alışveriş ve karma projesi Kanyon.

Kamuya açık seyir terasıyla Türkiye’nin en yüksek binası Istanbul Sapphire.

Zorlu Levent, ESAS Aeropark, Selçuk Ecza GM gibi ofis yapıları.

M1 Meydan, Pelican Mall, Marmara Forum, Asmaçatı Balçova, Samsun Piazza gibi çağdaş alışveriş ve kentsel buluşma merkezleri.

WAF Sinagapur’da 2012 yılında ‘Dünyanın En İyi Ulaşım Projesi’ seçilen Bodrum Hava Limanı Dış Hatlar Terminali.

İstanbul’da CNN Turk ve Kanal D televizyonlarının yer aldığı ve Ankara’da Doğan Medya Merkezleri ile yine Doğan Medya Grubu için İstanbul Ankara ve İzmir’de baskı tesisleri.

Galataport projesi ve tohumu, Türkiye’nin ilk modern sanatlar müzesi İstanbul Modern.

Astana Arena, Astana Media Center, Barış Sarayı gibi, bayındırlık bağlamında olduğu kadar, kamusal alanda da Kazakistan’da sembol olan projeler.

Çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüllendirilen ve ülkelerinin onuru olarak anılan; Libya’da Tripoli Kongre Merkezi, Ekvator Ginesi’nde Sipopo Kongre Merkezi, Senegal’de Dakar Kongre Merkezi, Katar – Doha da müze, Dubai’de Crystal Towers gibi geniş yelpazede çeşitli uluslararası projeler.

Galleria ve Ataköy Marina, Tarabya Otel, Beyazıt Kütüphanesi ve Atatürk Kültür Merkezi gibi renovasyon projeleri.

Tabanlıoğlu Mimarlık Ödülleri:

Building Design’ın Dünya Mimarlığı ilk 100 listesinde 2014 yılında 66’ıncı sırada yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık, projeleri ile de birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık bulunmuştur. MEA – Middle East Architect Award 2010’da ‘Yılın Mimarı’ ödülüne birlikte layık bulunan Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu’nun sadece son birkaç yılda aldığı ödüllerden bazıları ise; 2010’da Tripoli Kongre Merkezi ve 2011’de Astana Arena projeleri ile International Property Awards ‘En iyi Kamu Yapısı’ dalında ‘Uluslararası Mimarlık Ödülleri’, Loft Bahçe ve Bodrum Uluslararası Havalimanı projeleri ile sırasıyla 2011 ve 2013 yıllarında RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) üyesi mimarlar tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiren ‘RIBA International Awards’ ödülü, Bodrum Uluslararası Havalimanı ile WAF 2012 ‘Ulaşım Kategorisi Ödülü’, Astana Medya Merkezi ile 2012 Cityscape Global ‘Kamu ve Kültür Kategorisi Ödülü’, Marmara Forum ile ‘2012 ICSC Ödülü’ oldu.

2012 yılında olimpiyat stadının tasarımı için düzenlenen ‘Japonya Ulusal Stadyumu Yarışması’nda Tabanlıoğlu projesi, onbir finalist arasında yer aldı. 2013 Mipim Architectural Review ‘Geleceğin Yapıları’ ödüllerinde Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark projesi, ‘En İyi Büyük Ölçekli Kent Yapısı’ seçildi. 2013 Architizer A+ Awards’da Loft Bahçe, halk oylamasında (Popular Choice Winner) birinci seçildi. Selçuk Ecza Genel Müdürlük Binası ile WAF 2013 ‘Ofis Dalı Proje Ödülü’ alan Tabanlıoğlu Mimarlık, Big Project Middle East Awards 2013’te, tek mimarlık ödülü olması itibari ile mesleki değeri büyük olan ‘Yılın Mimarı’ seçildi.

Murat Tabanlıoğlu

Murat Tabanlıoğlu (RIBA –Chartered ve AIA-Int'l. Assoc. üyesi) Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1992 yılında mezun oldu. Viyana'da önemli mimarlarla kazandığı deneyimle Türkiye dönerek 1990 yılında babası Dr. Hayati Tabanlıoğlu ile birlikte Tabanlıoğlu Mimarlık'ı kurdu. 1994 yılında Hayati Tabanlıoğlu'nun vefatına kadar birçok önemli projede birlikte yer aldı. Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde mimari stüdyo dersi veren Murat Tabanlıoğlu, 1999 yılından beri yurt içi ve yurt dışında konferanslar vermektedir. 2013 Agakhan Ödülleri Master Jüri Üyesi olan Tabanlıoğlu, AIA, WAF gibi uluslararası yarışmalarda ve ulusal değerlendirmelerde jüri üyelikleri yapmaktadır. Murat Tabanlıoğlu, 7 Haziran – 23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14’ncü Uluslararası Mimarlık Sergisi, Venedik Bienali’nde ilk kez yer alan Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü yürütmektedir.

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu

Orta ve lise tahsilini Galatasaray Lisesi'nde tamamlayan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1993 yılında mezun oldu. Metropolitan Catalunya Politeknik Üniversitesi’nde sürdürdüğü Mimarlık Mastırı ve çeşitli mimari deneyimlerden sonra, 1995 yılında Tabanlıoğlu Mimarlık'a ortak olarak katıldı. Yurtiçi ve yurtdışı jürilerde yer alan, konferanslar veren, AIA (Int'l. Assoc.) üyesi olan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, 2008 yılında ‘The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies’ tarafından, ‘Avrupa’nın 40 yaş altı en iyi 40 mimarından biri’ olarak seçildi.

EÇ (AÖ)