TAYLAND'ta hükümet karşıtı gösterilerin lideri Suthep Thaugsuban, "Ulusal reform gelmeden, Meclis açılmayacak" dedi.
Suthep liderliğindeki Halkın Demokratik Reformu Komitesi üyeleri ve hükümet karşıtlarından oluşan grup Lumphini Park’tan başlayarak Royal Plaza’ya kadar yürüyüş yaptı. Bu yürüyüş sırasında kalabalık önceki eylemlerdekilere oranla çok az; yaklaşık 50 bin kişide kaldı. Suthep Thaugsuban halka seslenirken "Bugün, 7'nci Kral Rama heykeline saygılarımızı sunduk ve buraya size şunu açıklamaya geldim. Tayland devletinin gücünü halka geri verene kadar savaşacağız ve ulusal reform gerçekleşene kadar bu parlamentonun hiç bir fonksiyonunu yerine getirmesine müsade etmeyeceğiz" dedi.
2006 yılındaki askeri darbe ile ABD ziyaretinden dönmesine izin verilmeyen ve görevinden alınıp ülkeye girişi yasaklanan Thaksin Shinawatra’nın kardeşi ve mevcut geçici hükümetin de başbakanı olan Yingluck Shinawatra’ya yüklenen Suthep, "Thaksin rejimi 9 Aralık’ta Parlamento’yu feshederek kendilerini aklamaya çalışıp, 2 Şubat genel seçimleri için hazırlıklara başladılar. Ama biz bunlara müsade etmeyeceğiz. Bu vesayet, bu rejim bitecek" dedi.
Suthep Thaugsuban’ın bu sözleri üzerine 45-60 gün içerisinde yeni bir seçimin hazırlıklarına başlamış olan hükümete ana muhalefet Demokrat Parti’den seçimleri daha uzak bir tarihe atıp, olayların soğumasına zaman tanınması istendi.
Protesto alanının etrafında 8 bin polis hazır bekletildi. Ancak beklenildiği gibi bir şiddet içerikli eylem gerçekleşmedi. Toplanan küçük kalabalık Suthep’in mağlubiyeti olarak yorumlandı.

KK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)