KİMYASAL Silahların Yasaklanması Örgütü’nün öncülüğünde Suriye’deki kimyasal silahları ülke dışına çıkaran Danimarka gemisi Ark Futura, İtalya’nın Gioia Taura Limanı’na ulaştı.
Suriye’nin Lazkiye Limanı'ndan geçen hafta ayrılan ve yaklaşık 800 tonluk kimyasal taşıyan Ark Futura gemisi, sabahın erken saatlerinde Kalabriya Bölgesi'ndeki Gioia Taura Limanı’na ulaştı. Suriye'nin kimyasal silah programındaki, hardal gazı ve sarinin türevleri de dahil olmak üzere tehlikeli maddeleri taşıyan gemi, dün buraya demirleyen Amerikan bandıralı 'MC Cape Ray'e yanaştı. 78 konteynerde bulunan söz konusu kimyasalların 600 tonu, konumu gizli tutulan açık denizde imha edilmek üzere ABD  gemisine aktarılmaya başlandı. Cape Ray daha sonra Akdeniz'deki uluslararası sulara açılacak ve orada uzmanlardan oluşan ekip, hidroliz yöntemiyle kimyasalları nötrleştirecek. Kimyasal maddelerin geri kalan kısmının ise, Finlandiya, ABD ve İngiltere'ye ait tesislerde imha edileceği belirtildi.
TÜRK GEMİSİ DE GÜVENLİK GRUBUNDA
Önümüzdeki saatlerde İtalya’dan ayrılması beklenen Cape Ray’in güvenliğini, Birleşik Görev Kuvveti kapsamında Türk firkateyni Salih Reis ile İtalya, Almanya, Yunanistan ve ABD bandıralı savaş gemileri sağlayacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı gereğince kimyasal harp maddelerinin Suriye'den tahliye edilerek imha edilmesi kapsamında teşkil edilen Birleşik Görev Kuvveti'ne, Türkiye'nin bir fırkateyn ile destek sağlaması kararlaştırılmıştı. Salih Reis’in imha işleminde bir rolü olmayacak, sadece ABD 6. Filo Komutanlığına bağlı Birleşik Görev Kuvveti-64 taktik komutasında icra edilecek harekattaki görev imhanın yapılacağı gemiye eşlik edecek. Görev süresince Türk savaş gemisinde bir Seahawk Helikopteri, bir Kimyasal Silahlara Karşı Savunma Timi, bir Sualtı Taarruz Timi ve bir Sualtı Görev Timi bulanacak. 118 metre uzunluğundaki gemide 24 subay, 100 astsubay, 8 uzman erbaş, 61 erbaş/er görev yapıyor.