Ateşkesin bu akşamüstü resmen sona ereceği Suriye'de özellikle Halep'e hiçbir insani yardım gönderilemedi, yardım TIR'ları bir haftadır sınır kapılarında. Reuters haber ajansına konuşan Halep'teki muhalifler, artık hiçbir umutlarının kalmadığını ve hiçbir şeyin ellerine ulaşmadığını söyledi: Ateşkes pratikte sona erdi. Daha önce ateşkesi 48 saat uzattıklarını ilan eden ABD ve Rusya birbirini suçluyor ancak somut sonuç yok.

TIRLAR 1 HAFTADIR BEKLİYOR

Suriye'de geçici ateşkesin ilan edilmesinin üstünden 10 gün, silahların susmasından itibaren ise bir hafta geçti ancak halen ülkeye Birleşmiş Milletler (BM) yardımları ulaştırılamadı. Uluslararası örgütün yardım TIR'ları, Türkiye sınırında tam bir haftadır Halep'e yola çıkmak için bekliyor. Reuters haber ajansına konuşan Halep'teki muhaliflerin lideri Zekeriya Malahifci, ateşkesin başarısız olduğunu ve pratikte sona erdiğini belirterek "Hiçbir umut yok. Yardımların geleceğine dair hiçbir umut yok" dedi. Reuters ayrıca sınırdaki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, muhaliflerin yeniden savaşmak için hazırlandığını aktardı. Muhaliflerden dakikalar önce açıklama yapan BM ise, durumu hayal kırıklığı ve acı verici olarak niteledi.

ABD VE RUSYA BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Ateşkes resmen bu akşamüstü bitecek ve taraflar birbirini suçlamayı sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Şam rejimine baskı yapmadığını ve sahneye oynadığını söyledi. Daha önce Washington ve Moskova ateşkesi iki gün uzattıklarını açıklamıştı ancak nasıl bir gelişme yaşanacağı belirsizliğini koruyor.

CNN kanalında katıldığı bir programda konuşan John Kerry, Moskova'nın özellikle insani yardımların yerlerine ulaştırılmasını engelleyen Şam rejimine baskı yapmadığını belirterek, "Sahneye oynamayı ve gösteriş yapmayı bırakıp insani yardımların yerine ulaştırılmasını sağlayın. Eğer Rusya ateşkes konusunda ciddiyse Şam rejimi lideri Beşar Esad'ın uçaklarının uçmasını engellesin ve ateşkese saygı gösterdiğini kanıtlasın" dedi.

"KOORDİNASYON ŞART"

Mevcut ateşkes anlaşmasının güven üzerinde değil tarafların söz verdikleri başlıklarda somut adımlar atmaları üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı, somut anlamda insani yardımların yerlerine ulaştırılamamasının çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, ABD'nin başını çektiği koalisyon uçaklarının Şam rejimi askerlerini 'yanlışlıkla' vurmasıyla ilgili ise, "Şunu açıkça söyleyeyim: Rusya ateşkes anlaşmasını imzaladı. Esad bu anlaşmaya uyacağını söyledi. Dolayısıyla Esad'ın durması ve ortak uygulama merkezinin uygulamaya geçmesi lazım ki ABD ile Rusya dün meydana gelen ve bizim kabul edip üzüntümüzü ifade ettiğimiz türden kötü şeylerden sakınabilmek için koordinasyon kurabilsinler" ifadesini kullandı.

ABD SURİYE ASKERLERİNİ VURDU

Peki Suriye'de hafta sonu neler oldu? Koalisyon uçakları Deyr Ez Zor'da Suriye askerlerini bombardımana tuttu ve en az 62 ordu mensubu öldü. Hava saldırısı bir anda tansiyonu yükseltti, taraflar birbirini 'kasıt'lı hareket etmekle suçladı.

Suriye rejimi ise, hiçbir yardımın ulaştırılamadığı Halep'e dün uçaklarla bombaladı.

İç savaşın beş buçuk yıldır devam ettiği Suriye'de ilk kez silahlar bu kadar uzun süre sustu ve ciddi bir çatışma yaşanmadı. Halep'te en az 250 bin kişinin yardım beklediği bildiriliyor.