YAŞAMINI İngiltere’de sürdüren Şükran Karataş, 2'si İngilizce, 1'i Türkçe olmak üzere 3 kitap yazdı. Üniversite eğitimi ve yüksek lisansını İngiltere’de yapan Karataş, ‘sosyal Bilimler’ üzerine yoğunlaşırken, kitaplarında ‘İlah ve İnsan İlişkisi’ni bilimsel açıdan ele aldı.
Aslen Ahıska Türkleri'nden olan Ağrı'nın Eleşkirt İlçesi'nde dünyaya gelen Şükran Karataş, 1980 yılında Bursa’dan İngiltere’ye göç ederek hayatını sürdürdüğü bu ülkede İngilizce ve Türkçe olmak üzere 3 kitap birden yazdı. İngilizce öğrenmesi ardından üniversite eğitimini ‘Arapça ve İslami İlimler’ üzerine yapan Karataş, ‘sosyal bilimler’ alanında yüksek lisansını tamamlayarak, ‘İlah ve İnsan’ bilimsel olarak1 ilişkilerini incelediği kitaplarının yanısıra 2 roman kaleme aldı.
İngilizce olarak yazdığı ‘Deity and Freedom Equality Justice in History Philosophy Science’ (Tarih Felsefe ve Bilimde İlah Hürriyet Eşitlik Adaletin anlamı) kitabında, ‘İlah’ kelimesini ve ona bağlı olarak ‘Hürriyet, Eşitlik ve Adalet’ kelimelerinin anlamlarını tarih, felsefe ve bilimsel açıdan inceledi. Karataş kitabında, ‘İlah’ın vasıfları ve seçiminde rol oynayan etkenler ve insanın iradesi ile seçtiği ‘İlah’ın genel anlamda hayatına, fiziksel ve metafiziksel, yansımayı ele alıyor. Konuyu kısa da olsa evrensel başlangıcı ve arkasındaki gücü ele alarak inceleyen yazar, Big Bang teorisini ve onu planlayan, tatbikata koyan ve hala da bu düzeni hiç hatasız yürürlükte tutan görünmeyen fakat enerji güçünde sonsuzluk sergileyen yani O güçten açığa çıkan enerji dalgalarından söz ediyor.
İnsan tarihi acısından ilah anlayışını ve bu anlayışların değişime uğramasını ele alan ‘Deity’ kitabı, buz çağından başlayıp İslam’ın gelişine kadar genel bir bakış sunarken, insanların İlah anlamını nasıl algıladıkları ve değişimlerin nasıl geliştiğini inceliyor.
BAŞÖRTÜSÜ DRAMININ ROMANI ‘WAIL IN VEIL’
Şükran Karataş, İngilizce olarak yazdığı ‘Wail in Veil’ (Örtülü Ağlamak) romanında ise yakın tarihteki başörtüsü konusunu ele aldı. Yazar romanında, başörtüsünden dolayı eğitimden sosyal hayata kadar hemen her alanda engellemelerle karşılaşan ve ciddi sorunlar yaşayan başörtülülerin yaşadıklarını anlattı.
TÜRKÇE ROMAN ‘YOLCU’
Şükran Karataş’ın yeni piyasaya çıkan üçüncü kitabı ise ‘Yolcu’ adını taşıyor. Karataş romanında, birbirine ölesiye aşık ve bağlı bir çiftin, birlikte ve kendi ruh dünyalarında yapayalnız verdikleri hayat mücadelesini anlatıyor.
‘Yolcu’ aynı zamanda bu mücadelede yer alan ana ve yan karakterleri psikolojik, sosyolojik, kültür ve inanç açısından da inceleyerek, kişileri ve olayları eleştiriye açık hale getirdiği belirtiliyor.
Şükran Karataş ‘Yolcu’ romanı, “her ferdin, her ailenin ve her toplumun kendisinden bir parça bulacağı bu roman, umulur ki insanlığa faydalı bir kaynak olsun” dileğinde bulunuyor.
Her üç kitabı Amazon’da mevcut olan Şükran Karataş’ın bu 3 kitaptan ayrı olarak daha önceden yazdığı ‘Ayetlerin Işığı Altında La İlahe İlla Allah Muhammed’un Resul Allah’ bir kitabı daha bulunuyor.