SIRBİSTAN'da yapılan genel seçimleri eski Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç'in başında bulunduğu Sırp İlerleme Partisi (SNS) yüzde 48.8 oy oranıyla kazandı.
Özgür ve Demokratik Seçimler Enstitüsü (CESİD) tarafından açıklanan ilk gayri resmi sonuçlara göre SNS Sırbistan Parlamentosu'ndaki 250 sandalyeden 157'sini kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Sırp İlerleme Partisi yeni Hükümeti tek başına kurabilecek. Şimdiki Başbakan İvica Daçiç’in başında bulunduğu Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) oyların yüzde 14’ünü kazanarak seçimlerden ikinci parti olarak çıktı. İvica Daçiç yüzde 14’lük oy oranıyla mecliste 45 sandaleye sahip olacak. Demokartik Parti (DS) elde ettiği 5,9 oy oranıyla mecliste 19 milletvekili ile yer alacak.
SIRP İLERLEME PARTİSİ’NİN BÜYÜK BAŞARISI
2012 yılında şimdiki Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Cumhurbaşkanlık seçimlerini kazandıktan sonra Sırp İlerleme Partisi (SNS) başına Aleksandr Vuçiç geldi. Aşırı milliyetçiliğiyle tanınan Vuçiç , Sırp İlerleme Partisi ile, Miloşeviç döneminden sonra en çok oy kazan parti oldu .Vuçiç, Sırbistan'da son 25 yılın en büyük başarısını kaydeden bir parti olduklarını vurgularken "Bu tarihi bir başarıdır" dedi. Vuçiç, Sırbistan'da daha iyi yaşam için çalışacağını ifade ederken, hedeflerinin AB’ye en kısa zamanda üye olmak olduğunu vurguladı.
Kosova'da yaşayan ve iki pasaporta sahip 107 bin 968 kayıtlı Sırp, AGİT’in örgütlediği 20 seçim merkezinde oylarını kullandı. Sorunsuz geçen seçim sürecinde Kosovada yaşayan Sırpların yüzde 26.3'lük kesimi oy kullandı. Seçim Komisyonu kayıtlı seçmenlerin yüzde 45.6'sının oy kullandığını açıkladı. Sırbistan Anayasanına göre Aleksandr Vuçiç’in 1 ay içerisinde hükümeti kurması gerekiyor.
KOSOVA İLE BRÜKSEL DİYALOĞU SÜRECEK Mİ?
Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin, Brüksel’de başlattıkları ve büyük ilerleme kaydettikleri Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi gürüşmelerine Aleksandar Vuçiç’in devam edip etmeyeceği, Kosova’da merakla bekleniyor. Çünkü Vuçiç , Başbakan yardımcısı görevinde iken birkaç kez görüşmelere karşı gelmişti. Seçim galibiyetinden sonra da Kosova konusunda bir tek söz etmemesi analisteler tarafından kaygı verici olarak nitelendirildi.

TK(AÖ/İD)