ÇİN’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Cuma günü meydana gelen şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 12’ye yükseldi.
Sincan'ın güneyindeki Aksu iline bağlı Toksu ilçesinde Cuma günü gerçekleşen olaylarda toplam 12 kişinin öldüğü bildirildi. Sincan hükümetine bağlı Tianşan adlı resmi internet sitesinde, ilçe merkezindeki olaylarda 6 kişinin polis tarafından vurularak, 6 kişinin ise beraberlerindeki patlayıcı maddeleri infilak ettirerek hayatlarını kaybettiği kaydedildi. Resmi haber ajansı Xinhua, olay günü yayımladığı haberinde kuaför salonu, sebze pazarı ve patlayıcı yüklü araçta gerçekleşen patlamalarda 3 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
Resmi medyada ölenlerin kimlikleri belirtilmezken, Çince’de Xinhe olarak adlandırılan Toksu’da nüfusun tamamına yakınını Uygurlar oluşturuyor.
EN AZ 80 KİŞİ ÖLDÜ
Sincan’da geçtiğimiz yılın Nisan ayından bu yana meydana gelen ve sayısı 10’u aşan şiddet olaylarında büyük çoğunluğu Uygur 80 kişi yaşamını yitirdi.
Çin hükümeti, terör faaliyeti olarak nitelendirdiği eylemlerden Doğu Türkistan İslami Hareketi (ETIM) sorumlu tutuyor.
Yurt dışındaki Uygur örgütleri ve gözlemciler ise, Pekin yönetiminin terör tehdidini bahane ederek ya da abartarak Uygur halkına karşı uyguladığı kültürel ve dini baskıları meşru kılma gayreti içinde olduğunu ifade ediyor.

SK(SS)