HONG KONG MEDYASINA GÖRE 22 UYGUR ÖLDÜRÜLDÜ
Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Pazartesi günü meydana gelen olaylarda 22 Uygur’un güvenlik güçlerince vurularak öldürüldüğü öne sürüldü. Hong Kong merkezli South China Morning Post (SCMP) gazetesi, Pazartesi günü sabah Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinde gerçekleşen 'Terör saldırısında' 10 sivilin öldüğünü, 22 saldırganın polis tarafından vurularak öldürüldüğünü iddia etti.
Şincanlı yetkililer tarafından dün akşam bir konferans düzenlendiğini belirten SCMP, haberini yerel kaynaklara dayandırdı. SCMP ayrıca, güvenlik güçlerinin 41 kişiyi tutukladığını belirtti.
Olayı 1.5 gün gecikmeyle dün akşam duyuran Çin basını ise, ölü ve yaralı sayısını aradan geçen 3 güne rağmen açıklığa kavuşturmadı. Resmi haber ajansı Xinhua, dün akşamki haberinde 'Düzinelerce saldırgan polis tarafından vuruldu' ifadesine yer vermişti. Ajans, bugün saat 18.00 (TSİ 13.00) itibariyle ölü ve yaralı sayısı hakkında başka bilgi yayımlamadı.
Çin’deki tüm medya kuruluşları, olayla ilgili haberlerinde Xinhua’nın yayımladığı metinleri kullandı. Haberlerde, Pazartesi günü sabah bir grup bıçaklı saldırganın Yarkent çevresindeki iki kasabada karakol ve kamu binalarıyla araçlara saldırdığı öne sürüldü.
ABD merkezli Uygur Amerikan Derneği, bölgede yaşayanlara dayanarak, Uygurların Ramazan baskılarını ve yargısız infazları protesto ettiğini kaydetti.
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabiya Kader de yaptığı açıklamayla itidal çağrısında bulunurken, Çin’in bu olayı baskılarını arttırmak için kullanacağı endişesi taşıdığını vurguladı.
Bu arada, Merkezi New York’ta bulunan Çince haber sitesi Duowei, Kaşgar bölgesinde sıkıyönetim uygulandığını ve bölgeye giriş çıkışların durdurulduğunu, haberleşmenin kesildiğini belirtti. South China Morning Post kendi kaynaklarına dayanarak bölgede internet ve telefon hatlarının çalışmadığını doğruladı.
Resmi verilere göre, 850 bin kişinin yaşadığı Yarkent’te nüfusun yüzde 96'dan fazlasını Uygurlar oluşturuyor.
SON 2 YILDA EN AZ 200 KİŞİ ÖLDÜ
Çin'in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son 2 yılda meydana gelen olaylarda 200'den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Çin medyasındaki haberlere göre, bu yılın ilk 6 ayındaki çok sayıda şiddet eyleminde toplam 76 kişi hayatını kaybetti.
Uluslararası insan hakları örgütleri, şiddet olaylarına Çin yönetiminin dini ve kültürel baskılarının yol açtığını savunuyor. Saldırıları terör eylemi olarak niteleyen Çin yönetimi ise, radikal İslamcılık akımının bölgede etkili olduğunu ve terör örgütlerine zemin hazırladığını öne sürüyor.
Uluslararası kuruluş temsilcileri ya da yabancı gazetecilere bölgede hür çalışma olanağı tanınmaması nedeniyle, olayların mahiyetinin bağımsız tespit ve teyidi mümkün değil.