ÇİN devlet televizyonu CCTV, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son 1 ayda 380 kişinin 'Terör şüphesiyle' tutuklandığını duyurdu. CCTV, tutuklananların kimlikleri ya da etnik kökenlerine ilişkin bilgi vermedi. Tutuklamaların 'terörle mücadele' adı altında gerçekleştiğinin belirtilmesi, şüpheli addedilen kişilerin tamamı ya da tamamına yakınının Uygur olduğuna işaret etti.
Şincan'da geçen hafta Pazartesi günü terör suçlarından 3 Uygur’a idam cezası verildi, benzer suçlardan daha önce hüküm giyen 13 Uygur'un idam cezası da aynı gün infaz edildi. Cumartesi günü de Şincan'ın güneyindeki Kaşgar iline bağlı Kağılık İlçesi'nde karakola patlayıcı madde yüklü kamyonetle saldırdığı öne sürülen 13 Uygur, polis tarafından vurularak öldürüldü.
Çin'de 2013 yılından bu yana meydana gelen şiddet eylemlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 200'e yaklaştığı tahmin ediliyor. Çin hükümeti, ülke çapına yayılarak dozu giderek artan şiddet olaylarını 'terör saldırısı' olarak niteliyor ve olaylardan ‘cihat peşinde koşan radikal İslamcı' örgütleri sorumlu tutuyor. Uluslararası insan hakları örgütleriyse, Uygurlar üzerinde giderek ağırlaşan kültürel ve dini baskıların şiddet eylemlerine yol açtığını kaydediyor.