Esma ÇAKIR/ROMA, ()- BİR Amerikan silah firmasının, Rönesans’ın doğduğu Floransa’nın ve İtalyan sanatının sembolü haline gelen Michelangelo’nun ünlü eseri Davut Heykeli’ni reklam afişinde kullanması, İtalya’yı öfkelendirdi.

Rönesans heykel sanatının bir başyapıtı olarak kabul gören Davut Heykeli’nin bir silah reklamında kullanılması tartışma başlattı.  Merkezi Illinois eyaletinde bulunan ‘ArmLite Inc’ adlı silah üretim firması, 3 bin Dolarlık savaş tüfeği “AR-50A1”in tanıtımı için söz konusu heykelin sol omzunda bulunan sapanın yerine, bu silahı yerleştirdi. Firma, fotomontaj yöntemiyle hazırladığı ve “Bir sanat eseri” sloganıyla sunduğu bu reklam için İtalyan makamlarından izin de almadı.

Kültür Bakanı Dario Franceschini Twitter hesabından, “Silahlı Davut heykelinin kullanıldığı reklam görüntüsü incitici ve yasaları ihlal ediyor. Bu kampanyaya bir son vermesi gereken Amerikan şirketine karşı harekete geçeceğiz” açıklaması yaptı.

Floransa Müzeleri Sorumlusu Cristina Acidini ise, söz konusu firmanın bu reklamı derhal kaldırması gerektiğini belirtti.

İZİN İSTESELERDİ DE VERMEZDİK

Heykelin orijinali, 1873 yılından beri Floransa’daki Akademi Galeri’de tutuluyor ve reklam amaçlı kullanımlar için özel izin ve telif ödenmesi gerekiyor.

Akademi Galeri Direktörü Angelo Tartuferi, söz konusu firmanın kendilerinden yasal olarak izin almadığını, resmen başvurulmuş olsa bile kültürel hassasiyete ve heykelin estetik değerine uygun bir reklam olursa buna izin verebileceklerini söyledi. Tartuferi, “Önümüzde gerçekten tatsız bir reklamın yanı sıra, yasa dışı bir durum da var. Bu firma resmen bize başvurmuş olsaydı da benim onayımı alamazdı” diye konuştu.

TAZMİNAT İSTEMELİYİZ

Sanat dünyasından ise, “Bu reklam tam bir rezalet”, “Bu, heykele karşı bir şiddettir” tepkileri gelirken, İtalya’nın bu firmaya tazminat davası açması gerektiği görüşleri de ortaya atıldı.

EÇ(SSA)