RUSYA özel güvenlik birimi FSB, sınır yönetiminden sorumlu yetkilinin Itar Tass haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, 17 Ukraynalı asker ülkesini terk edip Rusya'ya sığındı.
Yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Ukraynalı askerlerin silahlarını bırakıp Rusya'nın kontrolündeki bölgeye geçtiği belirtildi. FSB yetkilisi askerlerin yiyecek ihtiyacının karşılandığını bildirdi. 4 Ağustos gecesi 438 Ukraynalı asker Rus sınır yönetimine başvurarak Rusya topraklarına geçme talebinde bulundu. Yönetimin kararıyla askerler için güvenli koridor oluşturuldu. Aynı gün geç saatlerde 180'den fazla asker ülkesine dönmek istediğini dile getirdi. 7 Ağustos akşamı da 48 asker ülkesine döndü. Askerler yiyecek ve yakıt yetersizliğinden Rusya'ya sığındıklarını ifade etti. Bir asker şu açıklamayı yaptı:
"Görev yerimizi terk ettiğimiz için ülkemizde bize teşekkür etmeyecekler. Bunun hukuki sonuçları neler olacak henüz bilmiyoruz. Ama bu o kadar da önemli değil. Ateşin altında kaldık, yaşam ve ölüm arasında kaldık, düşünebildiğimiz tek şey buydu. Önemli olan tek şey hayatta kalabilmekti."
Rusya Dışişleri Bakanlığı Donbass'a giden insani yardım konvoyunun en kısa zamanda ve en iyi şekilde güvenliğinin sağlanması gerektiğini bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"En kısa zamanda ve en iyi şekilde insani yardım konvoyunun güvenliği sağlanmalı ve ateşkes ilan edilmeli. Aynı zamanda Rusya'nın Donbass'a gönderdiği yardımla ilgili geri kalan tüm teknik soruların çözülmesi gerek." 
Ağustos başında Rusya, Ukrayna'daki insani felaket yüzünden BM Güvenlik Konseyi'ne yardım konvoyu gönderilmesi için teklif gönderdi. BM'nin bu teklifi kabul etmesiyle birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev ile görüştüğünü, onların da bu teklife sıcak baktıklarını ve batının buna engel olmamasını ümit ettiğini ifade etti. 12 Ağustos'ta 280 kamyon Moskova'dan Ukrayna'nın güneydoğusunda zarar gören vatandaşlar için yola çıktı. Araçlar 400 ton tahıl, 100 ton şeker, 62 ton mama, 54 ton tıbbi yardım malzemesi ve ilaç taşıdı.