TÜRKİYE'nin Üsküp  Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, sıla yolunda Makedonya üzerinden geçecek olan Türkler'e uyarılarda bulundu.
Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, yaz tatilinde Türkiye'ye araçlarıyla seyahat edecek olan Avrupalı Türklerin, Makedonya'dan geçişleri sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi. Makedonya'da trafik cezalarının yüksek olduğunu belirten Büyükelçi Sökmensüer, trafik kurallarına azami dikkat gösterilmesini istedi. Gürol Sökmensüer, yanlarında 10 bin Euro'dan fazla para bulunduranların bunu sınırdan girişte beyan etmemeleri durumunda cezai müeyyide ile karşılaşabileceklerini dile getirdi.
PASAPORTUN GEÇERLİLİK SÜRESİNE DİKKAT EDİN
Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer sıla yolunda Makedonya'dan geçeceklere şu uyarılarda bulundu:
"Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın Makedonya'dan transit geçişlerde vize almasına gerek yok. Ancak pasaportlarının geçerlilik süresine önem verilmektedir. Pasaportun ülkeye giriş tarihinden itibaren üç ay geçerlilik süresi bulunmalıdır. Birde malum biyometrik pasaportlara geçtik. Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerli. Biz bunu Makedon makamlarına da bildirdik. Bu sene yaz tatiline giden vatandaşlarımız için sorun teşkil etmemekle birlikte, seneye 24 kasım tarihinden itibaren eski pasaportlar Makedonya tarafından sınır geçişlerinde kabul görmeyecek. Ayrıca 10 bin Euro'nun üzerindeki paraların sınır kapılarında ibraz edilmesi önemli. Şahsi kullanım dışındaki bir eşyanın değeri 50 Euro'dan fazla ise bunun da bildirilmesi gerekiyor. Yüksek miktarda altını olanlar da beyanda bulunmalı. Hayvansal ve bitkisel ürünlerin sınırdan geçişinde bir takım özel mevzuatlar var. Ürünün menşeni gösteren belgenin ibraz edilmesinde fayda var.Makedonya Avrupa Birliği (AB) üyesi değil ama trafik cezalarının miktarı AB standartlarında. Ülkeye girişten itibaren gündüz bile farların açık olması lazım. Aksi taktirde 45 Euro cezası var. Alkollü araç kullanmanın 250 ile 650 Euro arasında cezası var. Bir kişi yaya geçidine ayağını attığı anda aracınızla durmak zorundasınız yoksa 300 Euro ödemek zorunda kalırsınız. Makedonya'da otobanlar ücretli. Bu ücretler çok düşük, ama vatandaşlarımız Euro olarak ödeme yapıp para üstünü alamamaktan şikayet ediyorlar. Bu yüzden sınırdan girişte bir miktar Euro bozdurup gişelerde Makedon Denar'ı olarak ödemekte fayda var. Bir Euro ortalama 61 Denar'a tekabül ediyor. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız 24 saat boyunca bizi arayabilirler. Büyükelçiliğimizin telefon numarası 00 389 (2) 310 47 10."

HA(AÖ) (FOTOĞRAFLI)