DANİMARKA Başbakanı Helle Töhörnenig Schmidt ülkesine döndüğünde iki bakanın istifası ile ve obama ile dünya medyasına yansıyan footğraflarla ilgili sorular üzerine "Hükümet için iyi bir gün değil” dedi
Adalet Bakanı Morten Bödskov’un istifasının ardından, Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl da istifa ettiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl’ın da istifa etmesi, Başbakan Schmidt üzerinde şok etkisi yaptı. Nelson Mandela’nın cenaze töreninde, ABD Başkanı Barack Obama ile samimi hareketlerde bulunarak First Lady Micheel Obama’yı kızdıran Helle Töherning Schmidt, Sövndahl’ın istifasına üzüldüğünü söyledi. Kalp krizi geçirdiği için kalbine stend takılan ve bir süreden bu yana raporlu olan Villy Sövndahl, sağlığını gerekçe göstererek istifa ettiğini açıkladı. Başbakan Schmidt, Sövndahl’ın istifasından duyduğu üzüntüye ilişkin, "Villy Sövndahl’ın kararına büyük saygım var. Sağlığı ve ailesini önce düşünmesi çok normal. İstifasına üzüldüm onu bakan olarak özleyeceğim" dedi.
1 AYDA 3 BAKAN İSTİFA ETTİ
Öte yandan Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Anette Vilhemsen’in, arkadaşı Lisbeth Çornig Andersen’e bir poroje için 1 milyon kron destek sözü vermesi ortalığı karıştırdı. Anette Vilhelmsen, Sosyal Komisyonda ifade vererek arkadaşına özel muamele yaptığını kabul etti ve özür diledi. Başbakan Helle Thörning Schmidt, geçtiğimiz ay yalan söylediği için görevinden istifa etmek zorunda kalan Dış Yardımlardan Sorumlu Bakan Christian Friis Bach, ardından Salı günü yine yalan söylediği için istifa eden Adalet Bakanı Morten Bödskov, Çarşamba günü istifa eden Dışişleri Bakanı Villy Sövndahl ve Uyum Bakanı Anette Vilhelmsen’in Sosyal Komisyona çağrılarak ifade vermesi üzerine “hükümet şansı gününde değil” dedi.
"EĞLENDİK"
Başbakan Helle Thörning Schmidt, cenaze töreninde ABD Başkanı Brack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un arasında Micheel Obama’yı kızdıran hareketleri konusunda bir soru üzerine "Başkan Obama ile ailemizi, Noel’i, biraz da siyaseti konuştuk. Biraz Stockholm’de konuştuklarımızın devamını, biraz da törenden konuştuk ve eğlendik" dedi. Ancak, çekilen fotoğraf ve Michelle Obama’nın kızması konusunda bir şey söylemedi. David Cameron da ülkesine döner dönmez, benzeri sorularla karşılaştı. Cameron “Helle Thörning Schmidt fotoğraf çektirmek istedi ben de Kinnock ailesinin bir ferdi olarak nazik davranıp kıramadım" dedi. Başbakan Schmidt, İngiliz Politikacı Stephen Kinnock’un oğlu Neil Kinnock ile evli.

ÜT(AÖ/İD)