SIRPLAR tarafından 20 yıl önce kuşatma altında bulunan ve günümüzde Avrupa'nın gözde turistik kentlerinden biri olan Saraybosna, kapılarını dünyaya açtı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, Miljacka Nehri üzerinde, dağlarla çevrili bir alanda yükseliyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan Saraybosna, ekonomi, idari, kültür, eğitim ve spor merkezi. Başkent, dinsel ve kültürel çeşitliliğin hakim olduğu sosyal yapısıyla yüzyıllar boyunca Müslüman, Yahudi, Sırplar, Türkler, Hırvatlar ve birçok din ve toplumun barış içinde yaşadığı bir kent olarak biliniyor. Kenti gezerken Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini görmek memkün. Bu dönemde kent, doğu-batı güzergâhları üzerinde yer alıyordu. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dönemi de kentteki bazı yapılarda ve kentin demiryollarında hala kendisini hissettiriyor. 1921 yılında kurulan Saraybosna Ulusal Tiyatrosu, geniş bir repertuvara sahip.
Dram, opera, müzik ve gece programları, bu tiyatroda sahnelenen performans türlerine örnek olarak verilebilir. Saraybosna Opera Evi ve Saraybosna Balesi, en iyi performanslarını bu çatı altında sahneleniyor. Eğitim, kültür ve bilim enstitü olan Boşnak Enstitüsü, kentte yaşayan insanların kültür, tarih, edebiyat, din ve çeşitli sanatsal değerlerinin yaşatılması ve geliştirilmesi için faaliyet gösteriyor. Bu kompleks, bir kütüphane ve bir kulübü bünyesinde barındırıyor. Boşnak Enstitüsü Kütüphanesi, el yazmaları, sanat çalışmaları, yayınlar ve çeşitli dökümanların bulunduğu zengin bir koleksiyona sahip.
SARAYBOSNA FİLM FESTİVALİ
1995'den bu yana düzenlenen Saraybosna Film Festivali, Balkanlar'ın film sektörünü ilgilendiren en önemli organizasyonlarından biri. Festival, dünya sinemasından mükemmel seçmelerle dikkatleri çekiyor.
ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK
Kentin kozmopolit sosyal ve kültürel yapısı, Saraybosna'nın mutfak kültürüne de yansımış. Farklı dinsel ve etnik toplulukların varlığı bu çeşitliliğin başlıca sebebi. Ayrıca, dünya mutfağından lezzetlerden de tatmak mümkün. 
Cevapi, Bosna'nın ulusal lezzetlerinden biri olarak nitelendiriliyor.. Cevapi, kıyılmış et, sarımsak, soğan, çeşitli sebze ve baharatlardan yapılıyor. Ortalama uzunluğu 5 santim. Yoğurt ve ekşitilmiş süt gibi süt ürünleriyle birlikte servisi yapılıyor.
"TÜRK TURİSTLER BOSNA'YI KEŞFETMELİ"
Ülkenin tarihi ve kültürel değerlerine dair bilgi veren Devin Turizm Genel Müdürü Bülent Biçer, Türk turistlerin mutlaka Bosna Hersek'i görmesi gerektiğini söyledi. Bülent Biçer, şöyle dedi:
"Saraybosna, Bosna Hersek; Avrupa'nın en önemli turizm merkezlerinden biri. Türkiye'den gelen herkesin Bosna Hersek'in her köşesini gezmesi gerekir. Ama öncelikle söyleyebileceğim başlıca Saraybosna. Saraybosna çok özel bir şehir. Bizim Türkiye için özellikle çok özel bir şehir 500 yıllık Osmanlı hükümdarlığı içerisinde balkanlardaki Osmanlının başkenti diyebileceğimiz bir şehir. Bunun yanında kültürel her türlü kültürel motifi de taşıyan olağanüstü bir şehir. UNESCO koruması altında olan Mostar şehri  gerçekten çok özel. Çok özel hisler yaşatacaktır. Türkiye ve dünyanın her yerinden Mostar'a talep var. Japonya'dan uzakdoğudan tutun Amerika'dan Avrupa'dan binlerce turist Mostar'ı ziyaret ediyor. Ama bizim Türkiye'den gelen turistlerin aldığı keyfi onlar alamazlar. Çünkü bizim için çok farklı anlamları var. Türkiye'de yaşayan yaklaşık 3 milyon Boşnak kökenli vatandaşımız da var. Bildiğiniz üzere bunun yanında Mostar'ın çok özel bir estetiği ve mimarisi var. Bunun yanında Nobel ödüllü Ivo Andric'in romanlarında geçen Nevetra nehrinin üzerinde kurulu Mostar Köprüsü sadece Türkler Boşnaklar Bosnalılar için değil bütün dünya halkları için bir kültür mirası durumunda. Daha sonra vezirler şehir olarak adlandırılan Osmanlı'ya yirminin üzerinde vezir kazandıran Travnik şehri var. Burasını da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasına ekleyebiliriz. Buranın yemek kültürü Türk mutfağına çok yakın ama daha çok et ve börek ağırlıklı. Buradaki yediğiniz eti dünyanın en az yerinde bu kadar lezzetli yemek yiyebilirsiniz. Burada ki et üreticileri herhangi bir yapay gıda vermelerine gerek yok. Çünkü gördüğünüz gibi her taraf yemyeşil. Çok çok ucuz fiyatlara sizleri bekliyor burada. Burada bir börek var Pita deniliyor. Burada Cevapi ve Pita yemesini tavsiye ediyoruz."
TÜRKİYE'DEN TALEP ARTIYOR
Devin Turizm Genel Müdürü Bülent Biçer, THY'nin doluluğunda yüzde 30 oranında artış verilmesini örnek verebileceğini anlatırken, frekans ve uçak sayılarında artışa gidilmesi ile birlikte doluluk oranlarının da arttığını söyledi. Biçer, şöyle devam etti:
"Bu da Türkiye'den olan talebin arttığını belirten bir unsur. Ve her yıl devam ediyor. Saraybosna turizm anlamında çok önemli bir yer. Bunun yanın da en önemli özelliği fiyatların çok iyi olması. Özellikle Türkiye ile karşılaştırdığımızda burada ki hizmetler Türkiye'nin yanı fiyatına hatta daha düşük fiyatlara aynı kalitede alabilirisiniz. Bosna Hersek sular ülkesidir. Her tarafta akarsu kaynakları var. Ve yemyeşil bir doğaya sahiptir. Her türlü güzelliği Bosna Hersek 'te bulabilirsiniz."