Büyükelçi Karlov suikastıyla başlayan suikastlar zinciri Rusya'da bir soruyu akla getiriyor: Rastlantı mı yoksa büyük bir oyun mu oynanıyor?

Ankara, 19 Arak 2016’da menfur bir saldırıyla sarsıldı. Rus Büyükelçi Andrey Karlov, FETÖ’nün tetikçisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdi. Suikast, Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşecek Suriye konulu görüşmenin hemen öncesinde, tiyatral bir kurguyla gerçekleşti.
Suikast anında ve sonrasında yaptıkları ve söyledikleriyle tetikçi Altıntaş suikastın amacını ortaya çıkarıyordu. Türkiye-Rusya ve İran’ın Astana’da Suriye meselesini görüşecekleri toplantı öncesinde gerçekleştirilen suikastın ilk mesajı Suriye’ye yönelikti.
Altıntaş’ın kötü bir Arapçayla ezbere söylemeye çalıştığı sloganlar ve sonrasında müzahir medyanın katille FETÖ ilişkisini karartma çabası hedefin Türkiye- Rusya ilişkilerine yönelik bir saldırı olduğunu ispatlar nitelikteydi.

“Allah’u ekber” diyen Altıntaş ardından Türkçe, “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek” diye bağırdı.
İnternette yayınlanan metinlerde suikastın eski adıyla El Nusra olan Fetih El Şam isimli örgütün üstlendiği iddia edildi fakat bu kısa sürede bu yalanlandı. Özellikle Reuters’e dayandırılan haberlerde işlenen El Nusra iddiası suikastın arkasındaki gerçek örgütün gizlenmesi içindi.
SUİKASTTE “FETÖ” PARMAĞI
Saldırganın sadece Türkiye-Rusya ilişkilerinin kritik bir aşamasında suikast yapmakla kalmadığını belirten Abdülkadir Selvi, "Arapça olarak El Kaide ya da  El Nusra imajı oluşturmaya özen gösteriyor.
Altıntaş, Ankara çevik kuvvette 2 yıllık polis memuru olarak görünüyor ama profesyonel bir suikastçı olduğu anlaşılıyor. 15 Temmuz’da rapor alması, KPSS soruşturmasının şüphelisi ve Körfez Dershanesi çıkışlı olması suikastçının FETÖ bağlantısına yönelik ipuçları veriyor." diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili olarak: “Sayın Putin'in şahsımdan taziyelerimizi iletiyorum. Biliyoruz ki bu Türkiye Rusya ilişkilerini normalleşme sürecini bozmaya yönelik provokasyondur.
Bu provokasyona gelmeyecek iradeye sahibiz bu akşamki görüşmede terörle mücadelede sürece yönelik çok daha güçlü olacağımıza mutabık kaldık.” dedi.
Ankara’da sıcak dakikalar yaşanırken sadece birkaç saat sonra televizyon kanalları başka bir son dakika haberi geçiyordu. Rus Dışişlerinde görevli olan Diplomat Petri Polşikov’un evinde ölü bulunduğu haberi, yeni bir şok yaşattı. Fakat Büyükelçi Suikastının gölgesinde kaldı.

GİZLENMEK İSTENEN BİR SUİKAST
Bir başka suikast haberi Belçika’dan geldi. NATO Genel Denetçisi Yves Chandelon arabasında başından vurulmuş halde bulundu. Belçikalı yetkililer, NATO denetçisinin ölüm sebebini intihar olarak açıklarken, yakınları bu iddiayı reddetti. Chandelon NATO’da terörün finansmanıyla mücadele alanında çalışıyordu.
24 Aralık’ta basına yansıyan şüpheli ölümün aslında 16 Aralık’ta meydana geldiği ve medyadan gizlendiği daha sonra ortaya çıktı. Chandelon'un üç silahının olmasına rağmen elinde başka bir silahın olması şüphelerin artmasına neden oldu.
Ayrıca uzmanlar yakın mesafeden ateşlenen silahın elde kalmayacağını geri tepme ile elinden fırlayacağını vurgulamaları olayın suikast olduğu düşüncesini ön plana çıkardı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI UÇAĞI DÜŞTÜ
Kalkışından 20 dakika sonra radardan kaybolan ve içerisinde sekizi mürettebat, 83’ü yolcu toplam 93 kişiyi taşıyan askeri uçak Karadeniz’e düştü.
25 Aralık günü gerçekleşen kazada gazeteciler, askeri yetkililer ve Kızıl Ordu Korosu’ndan müzisyenler vardı. Kaza sonrası yapılan açıklamada yolculardan kurtulan olmadığı belirtildi.

PUTİN’İN “KARA KUTUSU” ÖLÜ BULUNDU
28 Aralık’ta Rusya yeni bir şok yaşadı. Rus enerji devi Rosneft’in CEO’su ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “kara kutusu” olarak bilinen eski istihbarat generali Oleg Erovinkin aracında ölü bulundu.
Trump’ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın üst düzey yöneticisi olduğu Exxon Mobil’le  İgor Seçin’in Başkanı olduğu Rosneft arasında büyük bir ortaklık bulunuyor.
Tillerson Dışişleri Bakanı seçildikten sonra Seçin, Batı medyası tarafından en güçlü iş adamlarından biri olarak gösteriliyordu ki Erovinkin suikastı her halükârda bir mesaj olarak Rusya’nın gündemine düştü.

 UÇAK KRİZİYLE RUSYA SICAK SULARA İNİYOR
2015 yılının sonlarına doğru Türkiye ve Rusya ilişkileri sert biçimde kesildi. Yaşanan uçak krizinin 15 Temmuz sonrasında kaynağı ve hedefi netleşse de Rusya, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra ilk kez kendi “arka bahçesi” dışında bir bölgeye müdahale etti.
Rusya, Amerika’nın seçim telaşına düşmesi, küresel siyasette kararsız ve pasif bir pozisyon almasıyla oluşan boşluğu değerlendirdi. Yıkılmak üzere olan Esed rejimini ayakta tutmakla kalmadı, Suriye’de iki yeni askeri üs kurarak oyunun kurallarını belirleyen aktör konumuna yükseldi.
2008 Küresel Finans krizi sonrası ABD’nin izolasyon politikasına dönmesiyle oluşan Ortadoğu’daki boşluk Rusya’yı cesaretlendirdi. Rusya Suriye’de sahaya aktif olarak giriş taptı.
Amerika 29 Aralık’ta “başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları” kapsamında Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı; 35 Rus diplomat sınır dışı edildi. Moskova yönetimi ise ülkesinde bulunan Amerikalı diplomatları yapılacak yılbaşı etkinliklerine davet etti.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ RUSLAR NASIL GÖRÜYOR?
Yapılan son anket çalışmaları Büyükelçi Andrey Karlov Suikastından haberdar olduğunu ortaya koyuyor. Yine büyük çoğunluğu oluşturan %50’lilik bir kesim Türkiye Rusya ilişkileri üzerinde etkisi olmayacağına inanıyor, %5’lik bir kitle ise ilişkilerin aksine daha da iyileşeceği öngörüsünde bulunuyor.
Büyükelçi Karlov suikastının ardından açıklama yapan Putin, “Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum.
Fakat artık buna ikna olmaya başladım. Rus uçağını düşürme emrinin arkasında Türk liderliğinin olduğu konusunda fikrimi değiştiriyorum. Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyecek" diye konuştu.

Türkiye -Rusya arasında yaşanan uçak krizi Suriye’deki gelişmeleri de olumsuz etkiledi. Suriye krizinde çözümsüzlüğün derinleşmesine sebep oldu. İlişkilerin düzelme trendine girdiği bir dönemde Türkiye ile paralel olarak Rusya’da bir dizi suikastın yaşanması bölgesel bir kaos planının işaretleri olarak okunuyor.
WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine ilişkin, "Obama, 'Trump'ın başkanlığı yasal değil' demek istiyor" yorumunda bulundu.
ABD’nin Suriye’de yaratmış olduğu karmaşa Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonuyla bozulan terör koridoru ve Türkiye-Rusya ve İran’ın Astana’da yapacağı toplantı öncesi Rusya’da meydana gelen olaylar tesadüf ihtimalini zorlar nitelikte.
Trump’ın gelişiyle ABD içi tartışmalar ve ABD-Avrupa dengelerindeki değişiklik sinyalleri kaos planlarının Rusya’ya da taşındığı fikrini akıllara getirdi.
Hukuki Uyarı: Kaynak göstermeden ve kaynak linki vermeden alıntı yapılması hukuki sorumluluk doğurur. 
Kaynak: Haber10