İran'ın başkenti Tahran'da 9 Haziran günü bir araya gelen Rus, İran ve Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Gündem maddesinin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı ile tam karşısında Halep'teki Bab el Hava Sınır Kapısı olduğu ortaya çıktı. Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ve Suriye Savunma Bakanı Casim el Farec'in katıldığı toplantıda, halen açık olan Bab el Hava Sınır Kapısı'nın kapatılmasının masaya yatırıldığı öğrenildi.

Rusya, İran ve Suriye'nin yeni planı

ARKASINDA PYD OPERASYONU VAR
Yeni Şafak'ın haberine göre; Suriyeli muhaliflerin dış dünya ile tek bağlantı kanalı olan Bab el Hava Sınır Kapısı'nı kapatma planının arkasında da PYD'nin Afrin'den batı yönünde başlatacağı operasyon olduğu belirtildi. Toplantıda, Rus Savunma Bakanı, 'PYD'nin Afrin'den batı yönünde başlatacağı operasyon hazırlıklarının tamamlandığını ve İran ile Suriye'nin de operasyona kara desteği vermesini' istedi. En geç 3 ay süre verilen operasyon kapsamında muhaliflerin elindeki Dar et İzze ve Atme kasabalarının ele geçirilmesi planlanıyor. Toplantıda, Bab el Hava Sınır Kapısı'nın kapatılmasıyla da muhalifleri kuşatma altına alma planı yapıldı.
RUSYA DA DESTEK VERECEK!
Saldırıyı Rusya havadan ve özel biriklerle karadan destekleme sözü verdi. Toplantı sonrası Kobani'den Tahran'a çağrılan terör orgutu PYD'nin siyasi kanadından bir isimle de durum değerlendirmesi yapıldı. Yeni Şafak'ın konuştuğu kaynak Kobani'den gelen PYD temsilcisinin Bab el Hava'nın ele geçirilmesinden sonra Akdeniz'e açılan bir koridor talebinde bulunduğu bilgisini verdi. Heyet, “Bab el Hava'dan Lazkiye-Akdeniz hattına açılacak koridorun Harem, Salkin, Derkuş, Cideyde, Hirbet ec Cuz ve Aynel Beyda bölgesinden Akdeniz'e açılabileceğini, bunun Bab el Hava'nın PYD tarafından ele geçirildikten sonra değerlendirilebileceğini” PYD temsilcisine iletti.