RUSYA Dışişleri Bakanlığı'nın insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden sorumlu temsilcisi Konstantin Dolgov, Kiev'in kendi askerlerini Ukrayna'nın doğusundan çıkarmak için insani koridorları kullanmamasının hükümetin kendi insanlarının hayatlarına ne kadar değer verdiğini gösterdiğini ifade etti.
Rus Haber Ajansı Ria Novosti’nin haberine göre; Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı Vladimir Kononov, ayrılıkçıların silahlarını bırakmamaları halinde askerlere insani koridor oluşturmaya hazır olduklarını bildirdi. Bakan, Kiev Hükümeti'nin resmi olarak insani koridor teklifini kabul etmediğini belirterek, Ukrayna ordusunun eylemlerini askeri operasyon olarak adlandırdı.
Daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamalarda, anlamsız ölümlerin son bulması, askerlerin çatışmaların sürdüğü bölgeden hiçbir engel olmadan çıkmaları ve evlerine, ailelerine geri dönmeleri ve çatışmalarda yaralananların acilen tedavi altına alınması için insani koridor oluşturulması çağrısında bulunmuştu.
"KİEV, RUSYA İLE DEĞİL, YENİ RUSYA İLE ANLAŞMALI"
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Basın Danışmanı Dmitry Peskov, Ukrayna’nın doğusundaki olaylara son verilmesi için, sorunun Rusya ile Ukrayna arasında değil , Ukrayna’nın kendi içerisindeki sorun olduğu için Kiev’in Novorossiya (Yeni Rusya) anlaşması gerektiğini kaydetti. Peskov, şöyle dedi:
"Rusya ile Poroşenko arasında Ukrayna’daki çatışmalara son verilmesi için anlaşma yapılamaz çünkü bu iki ülke arasındaki sorun değil bu ülkenin kendi içerisindeki sorundur."
Ukrayna’daki yeni Rusya’nın devlet statüsüyle ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Peskov, Novorossiya’nın Ukrayna bünyesinde kalması gerektiğini statüsünün de Ukrayna hükümeti tarafından belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Peskov, şöyle konuştu:
"Sadece Ukrayna Novorossiya ile anlaşabilir ve onun çıkarlarını dikkate alarak Ukrayna’daki durumu siyasi çözüme kavuşturabilir."
"YAPTIRIMLAR SAVAŞTIR. KİN TOHUMLARI EKER"
Rosneft Başkanı İgor Seçin, Der Spiegel dergisine verdiği röportajında, Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları 'Absürt' olarak niteledi ve bu yaptırımların şirketlerin çalışmalarını engellemediğini bildirdi.
Kendisinin ve Rosneft şirketinin Ukrayna’daki çatışmalarla ilgisinin olmadığını kaydeden Seçin, "Şirketlere karşı yaptırım uygulamak ve işletmeleri siyasi çatışmaların içerisine sürüklemek doğru değil. Yaptırımlar bir çeşit savaştır. Kin tohumları eker, misillemeye götürür. Şirketin yatırım projeleri de AB ve ABD’den alınan kredilerin kısıtlanmasından dolayı zarar görmeyecek çünkü biz kendi yükümlülüklerimizi kendimiz de yerine getirebiliriz. Rosneft’in mali sorunları yok" dedi.
Rus enerjisine sadece Batı’nın değil Çin ve Hindistan’ın da ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Seçin, şunları ekledi:
"Bu bağlamda Rusya’yı izole etmek mümkün değil. Dünyamız on yıllar öncesinden çok farklı bir dünya haline geldi. Batı yaptırımlarla kendini kısıtlıyor. Batı Rusya devlet başkanını tanımıyor, Putin’e baskı yapamayacağımızı anlamadı daha. Devlet başkanımız kararları kendisi verir, benim ona baskı yaptığımı söylemek de çok saçma."