RUSYA Devlet Başkanı Putin tarafından özel müzakereci olarak Finlandiya’ya gönderilen Sergej Markov, İsveç dilinde yayınlanan Hufvudstadsbladet gazetesine özel röportaj vererek, "3'üncü Dünya Savaşı'nı çıkarmak istiyor musunuz? NATO’ya üye olmadan önce iyi düşünün" diyerek açık tehditte bulundu.
Bu sözler üzerine ülkede, "Bu açıklama açık tehdit mi? yoksa tavsiye mi?" tartışmaları başladı. Sergej Markov, 2'nci Dünya Savaşı'nın Nazi Almanya’sı döneminde Antisemitizm nedeniyle başladığına dikkat çekerek, üçüncü dünya savaşının da Rus fobisi nedeniyle başlayabileceğini söyledi.
Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, Ukrayna’daki gelişmeler üzerine NATO üyeliğini gündeme getirdiği için rahatsız olan Putin, Sergej Markov’u Helsinki’ye göndererek resmen tehditte bulundu. Sergej Markov, Finlandiya’nın NATO üyeliğini gündeme getirerek, Rus halkını huzursuz ettiğini belirterek, şöyle dedi:
"Rusya Finlandiya’yı NATO’ya girmemesi konusunda uyarıyor. Aksi takdirde Avrupa’daki barışa katkısı olmaz tam aksine barışı bozar. Finlandiya AB’nin kolonisi haline gelmiştir. AB de ABD tarafından yönetilmekte ve kontrol edilmektedir. Avrupalılar, Ukrayna devlet başkanı Petro Poronsjenko’nun demokratik yollarla seçildiğini söylerken yalan söylüyorlar. Tıpkı Esad’ın demokratik yollarla seçildiğini söylemeleri gibi. Putin Ukrayna’daki çözümü doğu ülkelerindeki gibi konfederasyonda buluyor. Kiev. Kendi halkına zulüm yapmaya devam ederse, ayaklananlara silah ve adam yardımı yaparız."
Politika araştırmacısı olan Sergej Markov, 2012 seçimlerinden sonra Putin’e özel danışmanlık yapmaya başlamıştı.

ÜT(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)