RUS Haber Ajansı Ria Novosti'nin uzmanlar arasında düzenlediği ankette, iyi bir itibara sahip, yeteri kadar sert lider olma özelliği taşıyan Türkiye'de 12'nci Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi Devlet Başkanı'nın yönettiği bir ülkeye dönüştürecek.
Rusya Bilim Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü kıdemli uzmanı Viktor Nadein-Raevsky Ria Novosti'ye yaptığı açıklamalarda, şöyle dedi:
"Hiç şüphesiz ki, Erdoğan tanınan iyi bir lider ve aynı zamanda iyi itibara sahip bir lider. Her ne kadar siyasi açıdan sert ve prensipleri olsa da, Erdoğan her zaman uzlaşma yolları bulmuş birisidir. Erdoğan Türkiye'nin ideolojisini değiştirmek adına büyük bir adım attı. İşte son yıllarda yaşanan bu ideolojik dönüşüm Türkiye'nin gelişimi için büyük bir önem taşıyor. Erdoğan tamamen yeni bir model oluşturdu. Türkiye'de bu model üzerinde yıllardır çalışılıyor. Burada işlemin zihinsel kısmında her şey farklı olan Sufi geleneğine göre ilerliyor. Bu Türkiye'ye özgü bir şey. Erdoğan'ın ılımlı İslamcılığını aile, kültür ve dini değerlerine bağlılığı olarak değerlendirebiliriz. Bu durum asla Suudi Arabistan'da olan Vehhabilik'le karşılaştırılamaz." 
Erdoğan'ın ekonomi sektöründeki başarılarına da dikkat çeken Nadein-Raevsky açıklamalarına şöyle devam etti:
"Erdoğan piyasa ekonomisini geliştirmek için büyük çaba sarf ediyor, devlet mülkiyetini satıyor. Türkler bunu devletin kara geçmesi ve özelleştirilen sektörlerin daha etkili olması için yapıyor."
Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Politika Bölümü Profesörü Viktor Sergeev Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı'nı şu sözlerle anlattı:
"Erdoğan otoriter bir kişiliğe sahip. Türkiye'nin kendine özgü ekonomik yolu ardından birçok başarıyı getirdi. Türkiye çok hızlı gelişiyor, bir yılda yüzde 7-8'lik ekonomik artış yaşanıyor. Türkiye kendi gelişimi için çok farklı bir yol izliyor. Bu ülke hafif sanayiyi ve tarımına büyük önem veriyor."
Türkiye'de Cumhurbaşkanı ve Başbakan ilişkisi arasındaki dengeyi tartışan uzmanlar, Türkiye Anayasası'na göre Başbakan'ın daha üstün olmasına rağmen liderin Erdoğan olacağının altını çizdiler. Sergeev bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda Başbakan'ın kukla görevini yaptığını söyleyebiliriz, çünkü Erdoğan arkasındaki desteği kullanmayı çok iyi biliyor. O yönetim sistemini bir an önce parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçirmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Başbakan olacak kişi eskiden o kadar da ön planda değildi, o yüzden liderlik yine Erdoğan'a kalacak."
Bunun üzerine açıklama yapan Nadein Raevsky, "Profesör olan Davutoğlu her zaman Erdoğan'ın en yakın müttefiki oldu. Ayrıca Davutoğlu Erdoğan'ın takımındaki başlıca ideologlardan biri haline geldi. Davutoğlu'nun ekonomi ve tarımı nasıl yöneteceğini zaman gösterecek. O daha çok tabiki uluslararası siyasetçi olarak tanınıyor. Fakat hükümette profesyoneller çalışıyor, yeni Başbakan'ın görevi ise ülkenin gelişimi için strateji vermek olacak. Yine de Davutoğlu kararlarını yeni Cumhurbaşkanı ile ortak alacaktır" diye konuştu.