RUSYA'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 'VI. Uluslararası ATOMEXPO-2014 Forumu'nda, Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu (Rosatom) bu yıl Türkiye'nin ilk nükleer santralini yapacak Rus Akkuyu NGS şirketi içinde ilk defa stant açtı.
Uluslararası uzmanların katılımıyla iş programı ve enerji ve ticaret alanında uzman Rus ve yabancı şirketlerin stantlarının bulunduğu fuarda Akkuyu NGS'nin standının girişte hemen göze çarpacak bir konumda olması dikkatlerden kaçmadı. Akkuyu'da kullanılacak 3. Nesil Rus teknolojisi VVER-1200 (AES-2006) reaktör tasarımı mühendislerinden Mikhail Maltsev, 'ya yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"Fukişima'daki kazayı çok iyi analiz ettik, kendi teknolojimiz üzerinde birçok stres testleri gerçekleştirdik ve bütün olumsuzlukları göz önüne alarak yeni güvenlik önlemleri aldık. Ayrıca kaza durumunda nükleer santral otomatik olarak 24 saat çalışabiliyordu biz bunu 72 saate çıkarttık. Yine bu 3 günlük süre zarfında santralin daha güvenli bir şekilde çalışabilmesi için önemli faktörleri dahil ettik. Buradan Türk halkına seslenmek istiyorum; bizim projemizde güvenlik çok üst düzeyde. Ola ki bir kaza durumunda bizim santralimizin birçok koruma kalkanı söz konusu ve bölge halkı hiç endişe duymadan rahat uyuyabilir dedi. Akkuyu NGS A.Ş tarafından başlatılan eğitim programı çerçevesinde Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi almak üzere Rusya'ya gelen ilk grup öğrenci içerisinde yer alan Yunus Emre Saldıran ise, bu yıl ilk defa düzenlenen genç profesyoneller yarışması çerçevesinde geliştirdikleri projenin aldığı ikincilik ödülü nedeni ile foruma katıldığını belirterek, şunları söyledi Üçüncü yılımı bitiriyorum ve önümde daha 4 yıllık bir süre kaldı. Sonrasında ise 3 yıllık bir çalışma süresinden sonra ülkeme dönüp işe başlayacağım. Fuara ilk defa katılıyorum. Katılmamın sebebi de şirket adına katıldığımız genç profesyoneller yarışmasında ikincilik almamızdan dolayı. Ödül alan projemizde 'kendi halkımıza nükleeri nasıl anlata biliriz' temasını işledik. Yakın zamanda Enerji Bakanlığımızın hazırladığı 45 dakikalık bir belgesel var ve bu belgeseli herkesin izlemesini tavsiye ediyorum. Eğer bunu izlerlerse hiçbir endişeleri kalmayacaktır. Mersin'de yaşayan halkın buraya getirilip buradaki yaşayanlarla diyaloğa geçirilmesi bence bütün endişeleri ortadan kaldıracaktır."
ATOMEXPO 2014 Forumu'nda OECD Nükleer Enerji Ajansı Genel Direktörü Luis Echavarri  Atom enerjisi, enerji istikrarının en önemli faktörüdür konulu seminer verecek. Ayrıca MAGATE Genel Müdür Yardımcısı Aleksandr Bıçkov, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, Vietnam Ticaret Bakanı Yarcımcısı Le Duong Quang, AREVA Genel Müdürü Luc Oursel, Dünya Atom Birliği Başkanı Agneta Rising, JAIF Başkanı Takuya Hattori, TAEK Başkanı Zafer Alper ve Fennovoyma şirketi Başkanı Minna Forsström'de konuşmacılar arasında yer alıyor. Atomexpo Forumu, her yıl Rosatom tarafından düzenlenen ve dünya atom sektörünün önde gelen şirketleri ve organizasyonlarının katıldığı, sadece atom enerjisini ve yüksek teknolojisini konu alan tek uluslararası forum özelliğine sahip.
 

SK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)