ULUSLARARASI Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından 'Dünyanın Renkleri' sloganıyla bu yıl 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Şarkı Finali Bükreş'in 5 bin kişilik en büyük kültür merkezi Sala Palatului'de yapıldı.
Programın sunuculuğunu Murat Başoğlu ve 7'nci Türkçe Olimpiyatları'nda 'Sivas'ın Yolları' ile birinci olan Jose Bangaiana yaptı. 12'nci Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için 22 ülkeden Bükreş'e gelen 100 öğrenci, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen izleyicilere gösteri sundu. Türkçe eserlerin yanı sıra Romanya, Kazakistan, Kırgızistan, Mozambik, Azerbaycan'dan gelen öğrenciler çeşitli sahne şovları  ile program şölen havasında geçti. Türkiye'den özel olarak gelen orkestra öğrencilere eşlik etti. 12 ülkeden 12 finalist öğrenci Türkçe olarak söyledikleri eserlerle 'Şarkının Yıldızı' olmak için yarıştı. Türk ve Rumenler'in büyük ilgi gösterdiği program Soma şehitlerinin anılmasıyla başladı. Türkçenin çocukları Soma şehitlerine Zonguldak yöresine ait türküyü söyleyerek onları andı.
KAYBEDENI OLMAYAN YARIŞMA
Şarkı Yarışması'nın jüri üyeleri her yıl olduğu gibi bu yılda birbirinden değerli isimlerden oluşuyor. Ünlü ses sanatçısı ve besteci Ali Kocatepe, opera sanatçısı Hakan Aysev, Türk Halk Müziği sanatçıları Bedia Akartürk ve Nuray Hafiftaş, Akademisyen Haydar Tanrıverdi, ünlü yapımcı ve oyuncu Hamdi Alkan, Yönetmen Bülent Osma, Ses Sanatçıları Ertuğrul Erkişi ve Aslıhan Erkişi, dünyaca ünlü panflüt virtüözü Gheorge Zamfir, Romanya'nın ünlü sanatçısı Andrea Marin, Pianist Horia Moculescu'dan oluşan jüri, seçim yapmakta zorlandı.
Sonuçları açıklayan yapımcı ve oyuncu Hamdi Alkan "Bu yarışmanın kaybedeni yok" diyerek sonuçları açıkladı. Yarışmada Kosova'dan Anita Syla 'Firuze' şarkısıyla birinci olurken ikincilik Azerbaycan'dan Ayhan Helilli'nin 'Zahidem' türküsünün oldu. Üçüncülük  ise Cezayir'den Dalia Chih'in 'adını sen koy' şarkısına gitti.
SANATÇILAR SEVGİ MESAJI VERDİ
"The Lonely Shepherd" (Yalnız Çoban) yıldızı müzüği ile dinleyicilerin kalbine taht kuran dünyaca ünlü panfülüt ustası, Gheorge Zamfir, 'Bu organizasyona ilk kez katıldım ama çok beğendim. Kültürleri harmanlayan ve insanları birbirine yakınlaştırıyor. Bu yarışma bir köprü gibi bizi birbimize bağlayacak. Doğrusu böyle bir performans ne müzik ne de organizasyon anlamında beklemiyordum. Çok memnun oldum. Bundan sonraki bütün olimpiayatlara da çağrılırsam katılmak isterim. Türkleri canı gönülden tebrik ediyorum.' dedi.
Yıldırdır Türk okulları aracılığı ile öğretmenlerin büyük mucizelere imza attığını söyleyen yapımcı ve oyuncu Hamdi Alkan, "İnsanın yüreğindeki sevgiyi hiçbir insan ve güç engelleyemez. Burada söylenenlerden birileri kırılır belki. Ama kimse kendini gurbette diye garip hissetmesin. Bu dünyada bu faaliyetler sürdükçe hiç gama kedere gerek yok. Ben ömrümün sonuna kadar sizleri destekleyeceğim. Burada artık bu güzelliklerle Dil Olimpiyatları bütün dünyaya mal olmuştur" diye konuştu.
Buradaki bütün kızlarımız görüyorum ki bizim zahidelerimiz diyen efsane türkücü Bedia Akartürk, 'Zahidem' türküsünü seslendirdi. İnsanı insandan ayırıyorlar ama öyle olmadığını gösteren en güzel cevap sizsiniz diyen Nuray Hafiftaş, duygularını ifade etmek için 'Yetiş Ya Muhammed, Yetiş Ya Ali'yi seslendirdi. Kalbim göğüs kafesime sığmıyor diyen Opera sanatçısı Hakan Aysev, 'Bu sevgiyi ülkemizde de paylaşalım.' Dileğinde bulundu.
ROMEN BAKAN; DİPLOMASİNİN YAPAMADIKLARINI YAPIYORSUNUZ
Türk Dili Özel Ödülüne layık görülen Romanya Su ve Orman Bakanı Doina Adriana Pana, geçen yıl İzmir'de 'Dil ve Kültür Festivalin'e katıldığı ifade etti. Bu yıl da davet edilince elbette geleceğim diye cevap verdiğini belirten Pana, 'Görüyorum ki siz diplomasinin yapamadıklarını yapıyorsunuz. Burada sadece yapılan kültür değil. Sevgi ve dostluk bağları kuruldu" dedi.
 

FOTOĞRAFLI