Rio Olimpiyatları'nın Açılışına Saatler Kala Olimpiyat Köyü Perişan Halde

7 sene öncesinde "Harika şehir-Cidade Maravilhosa" Rio de Janeiro, dönemin devlet başkanı Lula da Silva'nın girişimleriyle 2016 olimpiyatlarına ev sahipliği yapma hakkını kazandığında bu lakabını hak edeceği düşünülüyordu. Üst üste büyüme rekorları kıranBrezilya ekonomisi bütün dünyayı yarımkürenin dev ülkesine dikkat kesilmesine yol açmıştı.
Ünlü plajları, karnavalı ve dev İsa heykeliyle egzotik bir imaja sahip Rio de Janeiroekonomik gelişmenin de verdiği güvenle hem FIFA hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tereddütsüz her iki büyük organizasyonun merkez üssü olarak seçildi.
Lula da Silva o dönem, "Bize fırsat vermeyen sonrasında çok dizlerini dövecek" sözleriyleBrezilya'nın iddiasını ortaya koymuştu. Ancak olimpiyat resmi açılışına saatler kala Rio de Janeiro kenti verilen sözlerin çok çok uzağında.
OLİMPİYAT KÖYÜ ATLETLERİN KONFORUNU SAĞLAMAKTAN UZAK
Rio Olimpiyatları'nda en büyük sorun altyapı ve organizasyon eksikliği... Binlerce atletin konaklayacağı Olimpiyat köyünde şikayetler bitmiyor. İlk olarak Barra da Tijuca bölgesinde kurulu olimpiyat köyüne yaklaşık bir hafta önce gelen İsveçli atletler, tıkalı tuvaletler, odaları saran çıplak telefon ve elektrik kablolarıyla karşılaştı. Bir basın açıklamasıyla durumu protesto eden İsveç olimpiyat komitesi tüm atletleriyle birlikte köyü terk ederek yakınlarda bir otele taşındı. Avustralya olimpiyat komitesi de odaların pislik içinde olduğunu ve hala kaba inşaat artıklarının bulunduğunu söyleyerek İsveç'i takip etti.

İTALYANLAR TAMİRCİ TUTTU
Bunun üzerine Olimpiyat köyüne inceleme ekibi gönderen Arjantin de otele yerleşme kararı aldı ancak Brezilyalı komşularının araya girmesiyle sadece yöneticilerin otele geçeceğini duyurdu. İtalya ise köyü terk etmek yerine dışarıdan işçiler getirerek parasını ödeyip odalardaki aksaklıkları giderme yolunu seçti.
ÇİNLİ ATLETLERE GÖRE RİO DE JANEİRO EN KÖTÜ OLİMPİYAT ALTIN MADALYASINI HAK EDİYOR
Olimpiyat köyüne en sert eleştiriler ise Çinli atletlerden geldi. 2008 PekinOlimpiyatları'ndan alınlarının akıyla çıkan Çinliler, Twitter'da paylaştıkları yorumlardaLondra Olimpiyatları organizasyonunun da kötü olduğunu ancak Rio de Janeiro'nun "altın madalya"yı hak ettiklerini söylediler. Çin resmi haber ajansı Xinhua twitter hesabında atletlerin kaldığı odadaki kırık lavabo fotoğrafını yayınlayarak bazı atletlerin odalarında su ve elektrik olmadığını yazdı.

YELKEN YARIŞLARININ YAPILACAĞI KÖRFEZDE İNSAN DIŞKISI
Rio de Janeiro Olimpiyatları'nda yaşanan sıkıntılar sadece olimpiyat köyüyle sınırlı değil. Yelken yarışlarının yapılacağı Guanabara körfezine şehrin lağım kanalları akıyor. Brezilyabasını körfezde yüzen insan dışkılarını haberler yapıyor. 2015 yılından bu yana sivrisineklerin yol açtığı Zika virüsünün kol gezdiği ülkede sağlık bakanlığı ve Rio de Janeiro belediye başkanı, Guanabara körfezi ile ilgili yeterli tedbirleri almamakla suçlanıyor.