NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Birleşik Krallık’ta Galler’deki NATO zirvesi öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken özellikle Rusya’nın Ukrayna’daki güçlerini bir an önce çekmesi gerektiğini vurguladı. Rasmussen, ayrıca terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele konusunda "Irak hükümetinden bu yönde talep gelirse NATO içinde ciddiyetle değerlendirilir" dedi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Galler’deki NATO zirvesinde Ortadoğu’daki İslami terör örgütlerinin saldırılarını önlemeye yönelik bir tutum içinde müttefikleriyle zirvede konuyu tartışacaklarını ve Amerika’nın bölgedeki terör örgütlerine karşı gerçekleştirdiği operasyonu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bu konuda farklı yollar izleyen müttefiklerini de desteklediklerini belirten genel sekreter, uluslararası toplumunda İslami terörü durdurmak konusunda bir yükümlülüğü bulunduğunu belirterek bu konuda NATO’ya herhangi bir talebin ulaşmadığını da belirtti. Rasmussen, "Şundan eminim ki eğer Irak Hükümeti bu konuda yardımımızı talep ederse, bu talep NATO tarafından ciddi olarak ele alınacaktır" dedi. 2011’e kadar Irak’a gerekli yardımı yaptıklarını anlatan Genel sekreter, bundan sonra da eğer böyle bir talep gelirse NATO’nun duruma müdahil olacağını söyledi.
AFGANİSTAN VE AMERİKA KONUSU
Rasmussen 2015’e kadar NATO’nun bölgede kalması için Afganistan ve Amerika arasındaki ikili bir güvenlik anlaşmasın imzalanmasını desteklediklerini ve çok yakında bu anlaşmanın imzalanmasını beklediğini bildirerek, "Bu konudaki prosedürü yakında tamamlayacakları konusunda umutluyum" dedi.
RUSYA VE UKRAYNA KRİZİ
Rasmussen yaptığı konuşmada Rusya’ya çok sert mesajlar verdi. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna saldırdığını söyleyen genel sekreter bu konuda şöyle dedi:
"Şunu herkes bilsin ki Rusya, Ukrayna’ya saldırarak NATO ile imzaladığı anlaşmayı ihlal etti. Bölgedeki durumu değerlendirmek için orada gerçekte ne olduğunu çok iyi anlamak lazım. Hala ne yazık ki bölgede Ruslar'ın varlığına tanıklık ediyoruz. Bu sebepten dolayı Rusya’yı Ukrayna’nın sınır bölgesindeki birliklerini çekmesi için davet ediyoruz ve Ukrayna’da desteklediği silahlı militanları desteklemekten vazgeçmesini istiyoruz. Bu yapıcı bir politik süreci başlatabilmek ve barışçıl bir çözüm oluşturmak için gerekli. Bugün başkan Preşenko ile bir görüşmemiz olacak."
Rassmussen, Rusya ile bu konuda politik ve diplomatik müzakere kanallarını açık tuttuklarını belirtti.