Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA () - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğinin sağlanması için alınacak özel ekonomik önlemlerin kararnamesini imzaladı. Rusya Devlet Başkanı, bir yıl içerisinde Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden tarım ürünleri ve hammadde alınmasını yasakladı.



Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, kararnamenin Rusya Federasyonu'nun milli çıkarlarının korunması amacıyla imzalandığı ve kararnamenin imzalandığı gün yürürlüğe gireceği belirtildi.



Kremlin'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:



"Bu kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte bir sene içerisinde Rus vatandaşlarına veya şirketlerine ekonomik yaptırım uygulayan ülkelerle veya bu karara ortaklık eden ülkelerde dış ekonomik operasyonlarının yapılması kısıtlanacak veya yasaklanacaktır. "



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümete Moskova'ya yaptırım uygulayan ülkelerden alınması yasak olan ürünlerin listesini çıkarmalarını istedi.



Kremlin'den yapılan açıklamada, Vladimir Putin'in yaptırımlar sebebiyle fiyat artışlarının önlenmesi talimatında bulunduğu belirtilerek, "Rusya Federasyonu hükümetine tarım ürünlerinin fiyatlarının hızlı bir şekilde artmaması için gereken önlemleri alınması talimatını da verdi "denildi.



-RUSYA, TÜRKİYE'DEN SEBZE VE MEYVE İTHALATINI ARTIRACAK



Öte yandan Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert Türkiye'den sebze ve meyve ithalatının artırılması için 8 Ağustos'ta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil ile görüşecek.



Rosselhoznadzor'dan yapılan açıklamaya göre, Müsteşar Yardımcısı Pakdil ile Dankvert'in görüşmesi telefon konferansı şeklinde gerçekleşecek.



Rosselhoznadzor 1 Ağustos'tan itibaren Ukrayna krizi yüzünden Polonya'dan gelen sebze ve meyvelere kısıtlamalar getirdi. Toplam ithalatta Polonya'nın payına sebzede %8,7, meyvede ise %7,8 düşüyor.