RUSYA Devlet Başkanı Putin, Kırım'da gerçekleştirilen referandum'un uluslar arası kurallara uygun olduğunu söyledi ve "Kırım bizim tarihimiz ve gururumuzdur" diye konuştu.
Devlet Başkanı Putin, Kremlin'deki Georgiyevski Salonu'nda Kırım ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı.
Putin, "17 Mart'ta Kırım'da referandum yapıldı. Halkın %96'sından fazlası Rusya ile birleşmek istediklerini belirttiler. Bu rakam gerçekten ikna edici. Neden böyle bir seçim yapıldığını anlamak için, tarihimizi bilmek yeterlidir. Kırım bizim tarihimiz ve gururumuzdur. Kırım her zaman Rusya'nın bir parçası olarak kalmıştır" dedi.
Kırım Tatarlarına karşı bir zamanlar büyük haksızlıklar yapıldığını da ifade eden Putin, "Farklı milletlerden milyonlarca insan zarar gördü. Kırım Tatarları kendi topraklarına geri döndüler. Bu karar onlara haklarını geri verecek. Kırım'da üç ana dil olacak: Rusça, Ukraynaca ve Kırım-Tatarcası" diye konuştu.
Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile ilişkilerimiz Rusya için büyük önem taşıdığını da ifade ederek şunları söyledi:
"Saçma tartışmalar yüzünden bağlarımızı koparmamalıyız. Ukrayna'da bir anda Rus tarihini anlatan heykelleri yıkmaya başladılar, daha sonra da dilimizi yok etmeye çalıştılar. Ruslar'da diğer Ukrayna vatandaşları gibi krizden etkilendiler. Ukrayna'daki insanların neden değişiklik beklediklerini anlayabiliyorum. Hükümet çok canlarını sıktı. Devlet Başkanı, Başbakan değişti. Ancak halka olan davranışlar değişmedi. Hükümet vatandaşlarının nasıl yaşadıklarını umursamadı. Onlar hükümeti ele geçirmeyi planladılar. Hiçbir şeyin onları durdurmasına izin vermediler. Önlerini ölümle ve terörle açtılar. Ukrayna'da hala bir Devlet Başkanı yok. Konuşacak kimse yok. Bakanlara Maydan'daki eli silahlı kişileri aşarak ulaşabilirsiniz. Bunların hiçbiri şaka değil, hepsi gerçek. Kırım ve Sivastopol'de yaşayanlar Rusya'dan can güvenliklerini sağlamalarını talep ettiler. Biz onların bu ricalarını geri çeviremezdik. Ben, Devlet Başkanı olarak, Silahlı Kuvvetleri'ni kullanma hakkına sahiptim, ancak bunu kullanmadım. Kırım bağımsızlığını ilan etti. Aynısını zamanında Ukrayna'da yapmıştı, Sovyetler Birliği'nden çıktığını ilan etmişti. Ukrayna bu hakkını kullandı. Peki neden Kırımlılar bu haklarını kullanmasınlar? BM Güvenlik Konseyi'nin kurallarının hiçbirinde tek taraflı bağımsızlığını ilan etmekle ilgili hiçbir yasak yok. Ayrıca, uluslararası tecrübelerimiz de bağımsızlığını ilan etmenin yasak olmadığını gösteriyor. Bu bir çifte standart. Kendi çıkarlarını düşünerek, böyle şeyler yapılmaz. Neden Kosova'da Arnavutluk'un yaptığını, (onlara saygı duyuyorum) Ruslar, Ukraynalılar ve Kırım Tatarları yapamaz? Eğer Kırım'da silahlı kuvvetler zamanında olayları kontrol altına almasalardı, birçok kişi hayatını kaybedebilirdi. Ben kan dökülmesine karşı olan Ukraynalı askerlere minnet duyuyorum. ABD'nin başında olduğu batılı ortaklarımız uluslararası kuralları bir tek kendilerinin koyabileceklerini düşünüyorlar. Bağımsız devletlere karşı güç kullanıyorlar, bağımsızlıklarını tanımayacaklarını söylüyorlar. Afganistan ve İran'da BM Güvenlik Konseyi'nin kuralları sonuna kadar ihlal edildi."
BİZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İSTİYORLAR
Putin konuşmasına şöyle devam etti:
"Bize karşı yaptırım yapacaklarını söylüyorlar. Biz zaten birçok kısıtlamayla yaşıyoruz. Bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama herkesin bir sınırı vardır. Bugün buna son vermeniz ve soğuk savaş tehditlerinden vazgeçmeniz gerek. Rusya'nın saygı duyulması gereken milli çıkarları olduğunu kabullenmeniz gerek. Biz Kırım konusunda bize anlayışlı olanlara teşekkür ediyoruz. Örneğin, Çin hükümeti bu konuya tarihi göz önünde bulundurarak yaklaştı. Biz her zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduk. Lütfen Kırım'dan sonra diğer bölgelerinde geleceğini söyleyenlere inanmayınız. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, buna gerek yok."
NATO’NUN TOPRAKLARIMIZA KARIŞMASINA KARŞIYIZ
"Biz NATO ile iş birliğine karşı değiliz" diyen Putin, şunları söyledi:
"Ama biz NATO'nun bizim tarihimize ve topraklarına karışmasına karşıyız. Rusya'nın zor bir karar alması gerekiyordu. Peki Rusya'daki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyordu? Halkın %95'i, Rusya'nın Kırım'da yaşayan vatandaşlarını koruması gerektiğini düşünüyor."
Daha sonra Putin, Kırım ve Sivastopol'ün Rusya Federasyonu'na dahil edildiğini resmen ilan etti. Putin, 'Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını ve yeni bir federal bölge oluşturulmasını' öngören anlaşmayı imzaladı.

SK(SS)