Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA,() - RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin Sivastopol'deki donanma komutanlığında düzenlenen Zafer Günü kutlamalarına katılarak Karadeniz Filosu askerlerinin 69. Zafer Bayramlarını kutladı. Putin, Kırım ve Sivastopol'ün tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinden ve Rusya'ya ilhakından sonra ilk kez yarımadaya gitmiş oldu.

Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya geri dönmesine büyük anlamlar yüklediğini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılın tarihe yazılacağından emin olduğunu kaydetti.

Putin, "Burada olmaktan ve kahramanların şehri Sivastopol'de sizinle ülkemizin en önemli bu bayramını kutlamaktan çok mutluyum. Nazizm'i yenmiş bu halk her zaman cesaret, kahramanlık ve boyun eğmez iradesiyle herkese örnek olacaktır. Sevgili gazilerimiz, Kırım ve Sivastopol'ün kendi vatanlarına geri dönmelerinde sizin manevi katkınız olduğundan eminim" diye konuştu.

Kırım ve Sivastopol'de büyüyen neslin her zaman bu topraklarda Rusya'yı korumak için savaşanlara saygı duyduklarını belirten Putin, "Sivastopol bütün dünyaya şunu gösterdi: Kendi topraklarını korumak için savaşmaya hazır olan insanlarla dolu topraklara hiçbir düşman giremez. Bu sene tarihi olaylarla zengin Sivastopol için ayrı bir önem taşıyor. Burada yaşayanların Rusya'nın yanında yer almak istediğini tüm dünyaya kanıtladığı 2014 yılının tarihe geçeceğinden eminim. Aynı zamanda halk tarihi doğrularına ve atalarının hatıralarına olan inançlarını da kanıtladı. Önümüzde yapacak çok işimiz var. Ancak hep birlikte tüm zorlukların üstesinden geleceğiz. Çünkü biz birlik olduğumuz zaman daha güçlüyüz" dedi.

Zafer Bayramı için roket gemileri, sınır devriye gemileri ve daha birçok gemi limanda dizildiler. Dizilmiş şekilde duran gemilerin tam ortasında "Aleksandrovets" adlı ASW gemi, yanında "Samum" ve "Bora" gemi konuşlu savunma füzeleri yer aldı. Ayrıca geçitte "Moskva" adlı güdümlü füze kruvazörü de yerini aldı. Sivastopol'de düzenlenen törenlerde ilk defa "Kruzenştern" dört direkli yelkenli gemi görücüye çıkarıldı.

Daha sonra 70 uçak ve helikopter Sivastopol'den havalandı. Sivastopol'deki askeri geçide Devlet Başkanı Putin'in dışında Rusya Devlet Başkanlığı Kırım Yetkili Temsilcisi Oleg Belaventsev, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Valisi Aleksey Çalıy, Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı.

(BY)