ALMANYA'nın Köln kentinde, Türk Üniversiteliler ve Akademisyenler Derneği (TürkÜnid) tarafından 'Türkiye'nin Jeostratejik Konumu ve Sorunları' konulu konferans düzenlendi.
Köln Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa yaklaşık 500 kişi katıldı. Konferansın açılışında konuşan TürkÜnid Başkanı Levent Taşkıran derneklerinin çalışmaları hakkında kısaca bilgi verdi. Konferansın konuğu Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kurucusu ve 21'nci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Ümit Özdağ ise, konuşmasında Türkiye'nin milli kimlik tehdidi altında olduğunu söyledi. Prof.Dr. Ümit Özdağ, bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdi. Prof.Dr. Özdağ, şunları söyledi:
"Türkiye'de milli kimliğe en fazla saldırı Türkiye'nin Başbakan'ından geliyor. Türkiye'de Türkler'in diğer milletlerle bir arada yaşadığını söylüyor. Türkiye'de hakim kültür Türk kültürüdür. Irk devletine karşı. Aslında burada kastettiği Türk devleti. Türkiye'de ırk devleti zaten olmadı. Cumhuriyeti kuranlar ırk esasına göre kurmadı. Kendisinden, Türklüğün değil Türkiyeliliğin geçerli olduğunu ve Türk milliyetçiliğinin bölücülük olduğunu duyduk. Başbakan mitinglerde sürekli ırk, mezhep ve bölge milliyetçiliğine karşı olduklarını söylüyor. Mezhep, ırk milliyetçiliği de olmaz. Irkçılıktır onun adı. Ama Başbakan her olumsuzluğu milliyetçilikle ilişkilendirmek için bunu sürekli tekrarlıyor."
"TÜRK'TEN DAHA KADİM BİR MİLLET BULAMAZ"
Eleştirilerini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da yönelten Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
"Davutoğlu da, 'Türk milliyetçiliği ile hesaplaşmanın zamanı gelmiştir' diyor. Türk milliyetçiliği ile hesaplaşmak, İstiklal Savaşı ile hesaplaşmaktır, Türk Devleti ile hesaplaşmaktır. Zaten şimdi bunu yapıyorlar. Tamam güzel, Türk kimliği ile sorununuz var. Türk kimliğinin yerine ne koyacaksınız Davutoğlu'nun ifadesi, 'Türk milleti yerine kadim milleti savunuyoruz.' Birçok mezhebi, dini ve etnisiteyi barındıran kadim bir milletten bahsediyormuş. Bir süre önce Dünya Ekonomi Atlası diye bir atlas yayınlandı. M.Ö. 2000 ile M.S. 2000 tarihleri arasında milletlerin dünya ekonomisinde sahip oldukları yeri anlatıyor. Baktığımızda M.Ö. 2000 ile M.S. 2000 arasında varlığını sürdüren iki millet var Biri Çin milleti, diğeri Türk milleti. Davutoğlu eğer kadim millet arıyorsa Türk'ten daha kadim bir millet bulamaz."

HA(GE/İD)