ALMANYA'nın başkenti Berlin'de Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı ile Türk kökenli Alman milletvekilleri yanan Mevlana Camisi'ni ziyaret etti.
Önceki gün bilinmeyen bir nedenle yanan Mevlana Camisi'ni Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Herrmann, CDU Milletvekili Cemile Yusuf ve Sol Parti Milletvekili Turgut Altuğ ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
Caminin bulunduğu Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinin Belediye Başkanı Monika Herrmann, gördüğü manzara karşısında şok olduğunu söyledi. Yangın sırasında binanın boş olmasının büyük bir felaketi önlediğini belirten Hermann, şöyle konuştu:
"Yangının izleri son kata kadar çıkmış. Her taraf siyah, pek çok inşaat malzemesi alevlerin şiddetinden erimiş. Yangın esnasında camide insan olmaması büyük bir şans. Aksi takdirde pek çok kişi hayatını kaybedebilirdi. Polis olayı ciddi şekilde inceliyor. Hiçbir şey hasır altı edilmeyecek. Yangın sebebi açıklığa kavuşturulacak."
Belediye Başkanı Hermann ayrıca, caminin yeniden inşasında belediye olarak her türlü kolaylığı sağlayacaklarını ve gerekli belgeleri bir an önce çıkaracakları sözünü verdi. Hermann, caminin ince işlerini yapmak üzere Türkiye'den gelecek ustaların vize işlemlerinde de yardımcı olacaklarını ifade etti.
"UMARIM KUNDAKLAMA DEĞİLDİR"
Mevlana'nın Berlin'in ilk camilerinden biri olduğunu hatırlatan Sol Parti Milletvekili Turgut Altuğ da, "Umarım bir kundaklama ve siyasi içeriği olan bir olay değildir. Yangının sebebi bir an önce açıklığa kavuşturulmalı. Dileğimiz şimdiye kadar olduğu gibi burada yaşayan çok farklı dinden ve ulustan insanların birlikte barış içerisinde yaşamaya devam etmesi" ifadelerini kullandı.
CDU Milletvekili Cemile Yusuf da Almanya'da bu duruma gelmiş bir camiyi ilk kez gördüğünü söyledi. Polisten olayın kundaklama mı, yoksa kaza mı olduğu hususunda henüz açıklama gelmediğine değinen Yusuf, şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar Almanya'da yaşadığımız olaylara bakarsak kundaklama da olabilir. Ben Berlin polisinin bütün soru işaretlerini cevaplandırmasını umuyorum. Polisin, elektrik arızası nedeniyle yangının çıkmış olabileceğini söylediğini duydum. Cami görevlileri inşaat halindeki camide elektrik olmadığını söylüyor. Bu soruların cevaplandırılması gerekir."