Irak'ta Musul eski Valisi Esil en-Nuceyfi, Sincar'daki Araplara ait köylerin Peşmerge güçleri tarafından değil terör örgütü PKK'nin desteklediği ve "kızgın" olarak nitelendirdiği bir grup Yezidi tarafından yakıldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, yayımladığı raporunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'ten geri aldıkları Arap köylerini yıktığını iddia ederek, "IKBY'deki Peşmerge güçleri ve Kürt milisleri, terör örgütü DAEŞ'ten intikam almak için geri alınan binlerce evi dozerlerle veya patlatarak yıkıyor" ifadelerine yer vermişti.

Sosyal medya hesabi üzerinden açıklama yapan Nuceyfi, Uluslararası Af Örgütünün raporuna ilişkin, "Daha önceden de zikrettiğimiz üzere, bu suçlar PKK tarafından desteklenen "kızgın" bir grup Yezidi tarafından işlendi. Bu konuda Peşmerge ile PKK arasında sorun yaşanmıştı" dedi.

"Köy halkı, o gruptan korunmak için Peşemerge güçlerine başvurdu" diyen Nuceyfi, "Fakat söz konusu grubun finans kaynağı hakkında soru yöneltmemiz gerekiyor. Bunlar nereden silah ve maaş alıyor? Bu sorunun cevabını olaylardan sonra maaşlarını halen kesmeyen Bağdat'ta arayın" ifadelerini kullandı.

Söz konusu raporun 13 köy ve kasabadaki 100 görgü şahidi ile alanda yapılan araştırma ve inceleme sonucu hazırlandığı belirtilerek, "Uydudan çekilen fotoğrafların da gösterdiği gibi Peşmerge güçleri tarafından geniş bir yıkım yapılıyor ya da Yezidi milisler, Türkiye ve Suriye'den gelen Kürt güçleri ve Pemerge ile koordinasyonlu bir şekilde bunu yapıyor" denilmişti.

''Peşmerge güçleri dünyanın en vahşi örgütü ile sınır"

IKBY Peşmerge Bakanı Cebbar Yaver, "Peşmerge güçleri yaklaşık bin kilometrelik bir sınırı dünyanın en vahşi örgütü ile paylaşıyor. Bu örgüt insanlara, hayvanlara, evlere, köprülere ve yollara bombalı tuzaklar kuruyor. Bu bölgelerin kurtarılması sırasında büyük yıkımlar meydana geliyor. Ağustos 2014 tarihinden beri uluslararası koalisyon güçleri teröristlerin mevzilerine hava saldırısı düzenliyor. Örgütün tüm mevzileri yerleşim birimleri ve hükümet kurumlarını kapsıyor. Savaş her zaman kendisiyle birlike yıkım getirir. Kürdistan bölgesi kasıtlı bir yıkım yapmamıştır" demişiti.