RUSYA Devlet Başkanı Putin'in Basın Danışmanı Dmitry Peskov, AB ile Kiev arasında yapılacak ortaklık anlaşmasının Kırım'ı kapsamaması gerektiğini bildirdi.
Rossiya 24 TV kanalında Kırım'ın Rusya Federasyonu'na ait olduğunu kaydeden Peskov, "Ukrayna'nın AB ile yapacağı anlaşma Rusya Federasyonu'nun ait olan bir bölgeyi kapsayamaz" diye konuştu.
Ukrayna ve AB Brüksel'de yapılan zirvede AB ile ortaklık anlaşmasının ekonomik kısmını imzaladı. Ortaklık belgesinin siyasi kısmı da Mart ayında imzalanmıştı. Serbest Ticaret Bölgesinin, sonbaharda belgelerin Ukrayna parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra geçerli olacağı bildirildi. Ortaklık anlaşmasının imzalanmasından önce Brüksel'de açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, anlaşmanın Kırım'ı da kapsadığını ifade etti. Poroşenko, Kırım dahil AB ile ortaklık anlaşmasının tüm Ukrayna için geçerli olacağını belirtmişti.
"GEREKİRSE ÖNLEM ALIRIZ"
Peskov, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nın AB'ye entegrasyon anlaşması imzalamalarının en doğal hakları olduğunu, ancak bu durumun Rusya pazarını olumsuz etkilemesi halinde gereken önlemlerin alınacağını kaydetti. Peskov, şöyle dedi:
"Devlet Başkanı birçok kez her şeyin bu belgelerin yürürlüğe girmesi ve uygulanmaya başlamasıyla belirleneceğine dair açıklamalar yapmıştı. Asıl olay belgelerde değil, asıl olay bizim pazarımıza etkilerinde. Rusya bu durumdan olumsuz etkilenirse gereken önlemler alınacaktır."
Peskov, bu anlaşmayı imzalamalarının Ukrayna ve Gürcistan'ın en doğal hakkı olduğunu vurguladı.