PEGASUS Hava Yolları filosuna katacağı 100 uçağı kapsayan Airbus siparişinde bir aşama daha kaydetti.
Pegasus tarafından ilki 2016 yılında teslim alınması planlanan Airbus A320neo ve A321neo'larda kullanılacak motor tipi, CFM International firmasının LEAP-1A modeli olarak belirlendi. Amerikan GE ile Fransız Snecma ortaklığı olan CFM International firması tarafından üretilecek motorlara ve bakımlarına ilişkin 4.3 milyar dolarlık anlaşma; Pegasus Hava Yolları ve CFM International yöneticilerinin katılımlarıyla CFM'in Fransa'daki Snecma Villaroche Fabrikası'nda düzenlenen törenle imzalandı. Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat yıllık 450 milyon dolar yakıt harcamasını yüzde 15 düşüreceklerini ve bunun da yolcuya daha düşük bilet fiyatı olarak yansıyacağını belirtti.
TASARRUFLU MOTOR BİLET FİYATINI DÜŞÜRECEK
Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ve Snecma CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Fabre tarafından imzalanan anlaşma ile CFM; Pegasus'un teslim alacağı uçaklar için gerekli LEAP-1A motorlarının üretimini ve her bir motorun tesliminden itibaren 20 yıl süresince bakımını üstelenecek.4.3 milyar dolarlık imza töreninde bir konuşma yapan Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat; CFM ile Pegasus arasındaki işbirliğinin en az 2042 yılına kadar sürmesinin planlandığını bildirdi.
MİLYAR DOLARLIK BAKIM
Sertaç Haybat, Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, anlaşmaya ilişkin detaylar için şöyle konuştu:
"Bu anlaşmanın iki finansal değeri var.Bir tanesi motor satın alma anlaşması ama Aralık ortasında açıkladığımız bu değer Airbus A 320 neo siparişi içindeydi. 100 Airbus A 320 neo'lar için liste fiyatını 12 milyar dolar olarak açıklamıştık. Bu motorların değeri de bu 12 milyar doların içindeydi. Bugün imzaladığımız ikinci anlaşma önümüzdeki 20 yıl boyunca bu motorların bakım anlaşması ve yedek motor temin anlaşması. Bu anlaşma için de -tabi anlaşmadan daha erken vazgeçme imkanımız var- 100 uçak 20 sene bu anlaşma çerçevesinde uçarsa CFMİ'e ödeyeceğimiz bedel 4.3 milyar dolar olarak hesapladık. Yani motorların bakımı içinde 4.3 milyar dolar ödeyeceğiz. Size şunu söyleyebilirim. Aslında motorları satın almak için ödeyeceğimiz bedel bakım için ödeyeceğimiz bedelden daha az."
"Neden CFM'i seçtiniz?" sorusuna da Haybat, "A 320'lerde motor seçme imkanınız var. Boeing'te tek bir motor var. 320'lerde Pratt veya CFM LEAP motorunu seçebiliyorsunuz. Bu motoru seçme kriterlerimizden biri tabi ki fiyatı, yakıt harcaması ve de bu bakım anlaşmasının bize olan maliyeti idi. Bütün bu parametreleri değerlendirdiğimizde LEAP motorunu seçmeye karar verdik. Tabi bizim yıllardır gelen CFM İnternational'la bir işbirliğimiz var.Bu işbirliğinin biz de yarattığı bir güven var.Bu yüzden LEAP motorunu tercih ettik" diye konuştu.
450 MİLYON DOLARLIK YAKIT MALİYETİ İNECEK
"Tasarruf yolcuya yansıyacak mı?" sorusu için de Haybat, Pegasus Hava Yolları'nın yıllık yakıt faturasının 450 milyon dolar olduğunu belirterek,
"Tabi ki. Yakıtta yüzde 15'lik tasarruf çok büyük.Bugün Pegasus'un yıllık faturası 450 milyon dolar seviyesinde. Bundan tasarruf demek yıllık 60 milyon dolar tasarruf anlamına gelir.Uçaklar 2016 senesinde teslim edilecek ve 2020'ye kadar teslimler gerçekleşecek" dedi.
Snecma CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Fabre ise törende yaptığı konuşmada, "Pegasus ile 20 yıldan uzun süreye dayanan iş ortaklığımızın üzerine inşa ettiğimiz bu anlaşma bizi çok mutlu etti. Şu andan sonraki en öncelikli işimiz LEAP programını takvimine uygun bir şekilde tamamlamak ve bu motorlarla Pegasus'a vaad ettiğimiz katma değeri sağlamaktır" diye konuştu.