PARİS Trabzonlular Derneği Trabzon’un kurtuluşunun 96'ncı yıldönümünü kutladı.
Paris’in yakın banliyösü Epinay-sur-Seine’deki Espace Lumiere konser salonunda “Karadenizliler Gecesi” düzenlendi. Paris Karadenizliler Dernek Başkanı Bülent Cumhur’un girişimi ile Paris ve banliyölerinde yaşayan Karadenizliler Trabzon’un kurtuluşunun 24 Şubat'taki 96'ncı yıldönümünü kutlamak için toplandı. Paris Başkonsolosu Turgut Kural gecede, şöyle dedi:
"Trabzon’un işgal ve kurtuluşunu, Trabzonlular olarak bunları bilmeleri sizlerle, Fransız dostları ile konuşurken bunları anlatabilmelerini bekliyorum geçlerimizden. Bundan on yıl, yirmi yıl sonra da ellerinde kemençe çalarken görmek istiyorum gençlerimizi. Fransız dostlarını eve çağırdıklarında kara lahana çorbası, turşu kavurması, hamsi gibi yiyeceklerden en az iki tane yapabilmelerini istiyorum. Bunlar tek başına ailelere, çocuklara bırakılacak sorumluklar ve Türkiye’den uzakta kolay işler değil. Bunları yapabilmek için birlik ve beraberliğinizi bozmamanızı istiyorum. Birbirinize destek olmanızı Türkiye ile bağlarınızı korurken buraya daha iyi adapte olmanızı da bekliyoruz."
Kural, bu yaz oy kullanma imkanı olacağını, yeni adres ve nüfus kayıtlarını tazelememiş olanların yaptırmaları gerekliğini de hatırlattı.
Bölge Belediye Başkanı Herve Chevreau, Konsolos Müslüm Aygün Paris bölge dernek başkanları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı gecede kemençe eşliğinde horon oynandı, Karadeniz türküleri söylendi. Fotoğraf sanatçısı Atila Alp’in Trabzon manzaralı fotoğrafları salonda sergilendi.

GÖ(AÖ/İD)