Esma ÇAKIR/ ROMA,(İtalya),() - BUONES Aires Başpiskoposu Kardinal Mario Poli, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco'nun, 2015 yılında sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yılı nedeniyle Vatikan'da bir ayin düzenleyeceğini öne sürdü. Ancak bu iddia, Vatikan kaynaklarınca henüz doğrulanmadı. 
Söz konusu haber, Ermeni dünyasından haberler veren bazı blog sitelerinde yer aldı. Buna göre, Buones Aires'teki Nostra Signora di Narek Ermeni Katolik Kilisesi'nde 17 Ağustos'taki ayin sırasında açıklama yapan Kardinal Mario Poli, Papa Francesco'nun, 'Ermeni Soykırımı kurbanlarını anmak için' 12 Nisan 2015 tarihinde Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda bir ayin düzenleyeceğini öne sürdü. Söz konusu kilisenin papazı Pablo Hakimian da, Prensa Armenia Ajansı'na yaptığı açıklamada bunu iddiaayı yenileyerek, "Papa Hazretleri, bir yıl önce, Kilikya Ermeni Katolikleri Katolikos Patriği 19. Nerses Petros'un, Ermeni Soykırımı'nın tanınmasına ilişkin ayin icra edilmesi konusundaki Ermeni Katolik Kilisesi'nin davetine yanıt verdi" dedi.
Papa Francesco'nun, geçen yıl Haziran ayında Patrik 19. Nerses Petros'la buluşması esnasında, soykırımdan kurtulduğu öne sürülen bir şahsın kızını da kabul ettiği ve onun elini tutarak, "Bu 20. yüzyılın ilk soykırımıydı" ifadelerini kullandığı kamuoyuna yansımıştı.
Haberde, 100 yıl sonra da hala bu konunun tartışmalı olduğunun altı çizilerek, 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu konudaki arşivleri karşılıklı açma çağrısında bulunduğu, ancak bunun karşılık bulmadığı hatırlatıldı. Türk yetkililerin, olaylar sırasında ölen Ermenilerin sayısının 300 ve 500 bin arasında olduğunu söyledikleri ve 21 devletin resmen kabul etmesine karşın 'soykırım' kelimesini kullanmayı arzu etmediği de vurgulandı.
PAPA SEÇİLMEDEN ÖNCE DE SOYKIRIM AÇIKLAMALARI YAPMIŞTI
Papa Francesco, geçen yıl Mart ayında Katolik Kilisesi'nin 266'ncı ruhani lideri olarak seçilmesinden önce Buones Aires Başpiskoposu iken de 'Ermeni Soykırımı' açıklamaları ile dikkat çekmişti. Arjantin'deki Ermeni toplumuyla her zaman sıkı ilişkiler içinde olan din adamı, 22 Nisan 2006 tarihinde, sözde soykırımın 91. yıldönümünde Türkiye'ye 'Bu ağır suçu kabul edin' çağrısı yapmıştı. 2011 yılında da, sözde soykırımdan kurtuldukları öne sürülenlerin akrabalarıyla bir araya gelen Francesco, 1915 yılında yaşananları, 'iğrenç suç' olarak tanımlamıştı. Son olarak, Papa seçildikten sonra 2013 yılında, Kilikya Ermeni Katolikleri Katolikos Patriği 19. Nerses Petros liderliğindeki bir heyeti kabul eden Papa; "Bu 20. yüzyılın ilk soykırımıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Bunun ardından, Ankara hükümetinden diplomatik protesto da gecikmemişti. Ne var ki bu, söz konusu konu nedeniyle Vatikan ile Türkiye arasındaki ilk kriz değildi. 9 Kasım 2000 tarihinde Papa 2. Jean Paul, Ermeni Paşpatriği II. Karekin ile Vatikan'da yaptığı ortak açıklamada, soykırımı kabul ettiğini belirtmişti.
Türkiye'nin sert tepkisi üzerine Papa 2. Jean Paul, bir sonraki sene Ermenistan'a yaptığı ziyarette yaptığı konuşmalarda, 'soykırım' kelimesini kullanmaktan imtina ederek, 'Büyük Felaket' tanımını tercih etmişti. Onun halefi 16. Benediktus ise, 20 Mart 2006 yılında Ermeni heyetini kabulü sırasında da bu olaylardan, 'Büyük Felaket' olarak bahsetmişti.