KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa Francesco’nun, 'Holokost' olarak bilinen Yahudi Soykırımı’na ilişkin Vatikan Gizli Arşivleri’ni açmak istediği öne sürüldü.
İngiliz Sunday Times gazetesine açıklamalarda bulunan Buenos Aires Hahamlar Semineri Rektörü Abraham Skorka, aynı zamanda yakın arkadaşı olan Papa Francesco’nun, Holokost dönemini aydınlatacak gizli arşivleri açma isteğinde olduğunu öne sürdü. Skorka, Papa 12'nci Pius’un görevi sırasında gerçekleşen Holokost’a ilişkin kilisenin çalışmalarını kapsayan belgelerinin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bu konu çok hassas ve önemli değerlendirmeler yapmamız için arşivlerin açılması gerekiyor. Eminin ki Papa, kardinalken söylediğini hayata geçirecektir" dedi.
Papa Francesco, kardinalken 2010 yılında Abraham Skorka ile birlikte yazdığı 'Il Cielo e La Terra' (Gökyüzü ve Toprak) adlı kitabında, gerçeklerden kaçılmaması ve gizli arşivlerin açılması gerektiğini vurgulamıştı.
VATİKAN’DAN OLUMLU AÇIKLAMA
İddia üzerine açıklama yapan Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi ise, bu konuda bir yenilik olmadığını belirterek şöyle dedi:
"Arşivlerin açılması yıllardır gündemde. Ancak, araştırmalara izin vermeden önce dokümanların bir düzene sokulması için teknik bir zaman gerekiyor. Yani arşivler, ancak düzene sokulduktan sonra açılmalı."
Arşivlerin başkanı Sergio Pagano, bu dönem ve hemen öncesi ile sonrasına ilişkin 16 milyon adet belge olduğunu açıklayarak, bunların katalog haline getirilmesi için hem para hem de zamana ihtiyaç olduğunu kaydetmişti.
 Vatikan Gizli Arşivleri olarak bilinen, ancak esasında araştırmacılara kısmen açık olan Papalık Özel Arşivi’ndeki Yahudi Soykırımı’na ilişkin sınırlı sayıdaki belge, Papa 6. Pius (1963-1978) döneminde bazı araştırmacılara açılmıştı.
Vatikan Holokost döneminde, Nazi Almanya’sının Yahudilere karşı izlediği politikaya ve ‘nihai çözüm’ denilen soykırıma karşı yeterince tepkisini ortaya koymamakla suçlanmıştı. EÇ(AÖ/İD)