Esma ÇAKIR/ROMA, () - KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa Francesco, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehditleri üzerine Musul'da yaşayan Hıristiyanların kenti terk etmek zorunda kalmalarına ilişkin konuştu. Kötülüğün kazandığını söyleyen Papa, Irak'ın Musul kenti ve Ortadoğu'daki Hıristiyan toplumundan gelen haberlerin endişe verici olduğunu söyledi.

Papa Francesco, geleneksel Pazar duası Angelus'un ardından, Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan inananlara hitaben bir konuşma yaptı. Papa, başta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetlenerek arttığı Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerindeki çatışmaların sona ermesi için dua ettiğini söyledi.

Şiddetin üstesinden, şiddet ile gelinemeyeceğini ifade eden Papa, “Şiddet, barış ile yenilir. Barış Tanrısı, diyalog ve uzlaşma arzusunu uyandırsın" dedi.

Papa, 'İbrahim' adıyla kendisini halife ilan eden Ebu Bekir E Bağdadi liderliğindeki IŞİD üyelerinin, Müslümanlığı kabul etmemeleri ya da 'cizye' ödememeleri halinde Musul'u terk etmeye zorladıkları Hıristiyan toplumu için de dua etti.

Hıristiyan toplumunun, söz konusu dinin doğuşundan itibaren, diğer yurttaşlarla birlikte yaşadıkları toplumun iyiliğine önemli katkılarda bulunduklarını vurgulayan Papa, “Irak'ın Musul kenti ve Ortadoğu'daki Hıristiyan toplumundan gelen haberler endişe verici. Sizi, onlar için dua etmeye davet ediyorum. Oradaki kardeşlerimiz zulüm gördüler, kovuldular, yanlarında hiçbir şey götürmeden evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu ailelere ve kişilere, onların yanında olduğumu ve sürekli onlar için dua ettiğimi belirtmek isterim" diye konuştu.

SEVGİLİ HRİSTİYAN KARDEŞLERİM ACI ÇEKİYOR

Yaşadıkları kenti terk eden Hıristiyanlara, “Sevgili kardeşlerim, ne kadar acı çektiğinizi, her şeyinizin elinizden alındığını biliyorum" diye seslenen Papa, “Kötülük kazanırken, inancınızda sizin yanınızdayım" mesajı verdi.

İncil'den alıntılar yapan Papa, iyiler ve kötüleri yargılama ve kategorileştirme konusunda aceleci davranıldığını dile getirerek, Tanrı'nın ise bu konuda beklemeyi bildiğini söyledi.

Papa, bir dakika boyunca sessizce içinden dua ederken, meydandakiler de ona eşlik etti.

Musul'da bulunan Süryani Katolik Metropolitlik Merkezi IŞİD tarafından ateşe verilirken, birçok ibadethaneye de zarar verildi. Musul'da denetimini artıran IŞİD, “Kenti terk et" çağrısı yaptığı Hıristiyanlara ait ev ve iş yerlerinin üzerine, “İslam Devleti'nin malı" yazısı astı.

Saddam Hüseyin'in düşürüldüğü 2003 yılında söz konusu kentte 60 binin üzerinde Hıristiyan bulunurken, o tarihten yana yaşanan saldırılar nedeniyle kentteki Hıristiyanların sayısı 35 bine kadar düştü.

IŞİD'in tehditleri üzerine bu kalanların çoğu da kentten ayrılmaya başlarken, bazı Hıristiyan ailelerin ise, IŞİD'e gayrimüslimlerden alınan İslami bir vergi türü olan 'cizye' ödemeyi kabul ederek, burada kaldıkları belirtiliyor.