VATİKAN Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Aktris sevgilisi Julie Gayet’le aralarındaki aşkın ortaya çıkmasıyla zor günler geçiren Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ı kabul etti.
Vatikan Basın Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, iki liderin Papalık Kütüphanesi’nde gerçekleşen görüşmesi 35 dakika sürdü. Samimi geçtiği belirtilen görüşmede, iyi durumdaki iki ülke ilişkileri, dinin, toplumun iyiliğine katkısı, insanlık onurunun korunması ve savunulmasının yanı sıra, aile, biyoetik, dini kurumlara saygı ve ibadet yerlerinin korunması gibi aktüel konuların ele alındığı belirtildi.
Liderlerin gündeminde yoksulluk, kalkınma, mülteci ve çevre gibi dünya sorunları ile başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki ve Afrika’daki çatışmalar yer aldı. İki liderin, ilgili ülkelerde diyalog yoluyla ve toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla, özellikle etnik ve dini azınlığınki başta olmak üzere her kesimin hakkına saygı çerçevesinde barışçıl toplumsal birliktelik sağlanması dileklerinde bulundukları kaydedildi.
SURİYE’DE BARIŞ KONUSU
Fransa'da 2012’de cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Papa’ya ilk kez resmi bir ziyaret gerçekleştiren Hollande, görüşme sonrası bir açıklama yaparak, barışa çoğulcu bir siyasi çözüm aracılığıyla ulaşılabileceğini anlatmak için Vatikan’ın Suriye Demokratik Koalisyonu’nu kabul etmesi dileğini ruhani lidere ilettiğini aktardı. Suriye’deki iç savaşın bitmesine yönelik süren Cenevre-2 Konferansı’ndan bir geçiş çözümü çıkması gerektiğini söyleyen Hollande, "Papa ile ben, Suriye’de çatışmaların bitmesi ve oraya insani yardımların ulaştırılması için her şey yapmamız gerektiği noktasında buluştuk" dedi.
HOLLANDE’LA ŞAKALAŞTI
Papa’nın Fransa’ya istediği zaman gelebileceğini belirten Hollande, "Fransa Cumhuriyeti laikliği, tüm dini inançlar arasındaki diyalog ve saygıyı garanti ediyor" dedi. Ayrıca Hollande’ın, ruhani liderin havari ismi olarak seçtiği Assisili Aziz Francesco’yu anlatan bir kitabı Papa’ya hediye ettiği, Papa’nın ise Fransız liderin isminin de buradan geldiğine atıfta bulunarak, "O, aynı zamanda sizin de patronunuz" diye şakalaştığı belirtildi. Fransa’nın geçen Nisan ayında, eşcinsellerin evlenmesi ve evlat edinmelerine olanak tanıyan yasayı onaylaması, Katolik Kilisesi’ni kızdırmıştı.
  EÇ(AÖ/İD)