Pakistan Enformasyon Bakanı Pervez Raşid, Panama belgelerinde adı geçenPakistan Başbakanı Navaz Şerif'in çocuklarının offshore şirketler aracılığıyla Londra'daki gayrimenkulleri sakladıklarına dair iddiaları yalanladı.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından, Başbakan Şerif'in dört çocuğundan üçünün offshore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ortaya çıktı.

Enformasyon Bakanı Raşid, basına yaptığı açıklamada, Panama belgelerinde Şerif ailesi hakkında yer alan iddiaları reddetti.

Raşid, "Navaz Şerif'in iki çocuğu yurt dışında ikamet ediyordu. Herhangi bir şekilde yasa dışı işe karışmadılar ve tüm varlıklarını yasal yollardan kazandılar. İmran Han ya da başka bir politikacı, aile yakınlarının yurt dışında ikamet etmediğini ya da offshore iş yapmadığını iddia edebilir mi?" dedi.

Bakan Raşid, 1970'lerde Şerif ailesine ait şirketlerin millileştirildiğini ve karşılığında herhangi bir tazminat ödenmediğini hatırlatarak "Bu adaletsizlik değil miydi?" diye sordu.

Özel bir televizyon kanalına açıklamada bulunan Başbakan Şerif'in oğlu Hüseyin Şerif de "Bu gayrimenkuller bize ait. Söz konusu offshore şirketleri de bizim. Bunda yanlış bir şey yok. Bu varlıklarımı hiçbir zaman gizlemedim ve gizleme ihtiyacı da hissetmedim" ifadesini kullandı.

Şerif, "Birleşik Krallık ve diğer ülke yasalarına göre 'gereksiz' vergilerden offshore şirketleri aracılığıyla kaçınmak suç teşkil etmemektedir" diye konuştu.

Pakistan'ı 1992'de terk ettiğini belirten Şerif, Pakistan vergi kanununa göre "Pakistan'da 138 günden uzun süre ikamet edilmemesi halinde varlıkların beyan edilmesi zorunluluğu olmadığını" söyledi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Papers" (Panama belgeleri) adı verildi.