ALMANYA’da yarın açıklanması beklenen ’Büyük Koalisyon Hükümeti'nde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Milletvekili Aydan Özoğuz’un Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirilmesi Avrupa basınında geniş yer buldu. İtalyan La Repubblica gazetesine röportaj veren Özoğuz, Başbakan Angela Merkel ile çalışma konusunda iyimser olduğunu söyledi.
Almanya tarihinde federal mecliste ilk Türk kökenli bakan unvanını alacak 46 yaşındaki Aydan Özoğuz, Avrupa basınının da gündemine oturdu. La Repubblica’ya konuşan Özoğuz, bunun kendi bireysel başarısı olmadığını anlatırken, kariyerinde bir sıçrama olrak görüp görmediğine ilişkin soruya, "Hayır. Göçmen ve yabancı kökenliler için de bir işaret olarak görüyorum bunu. Yani, kendisini bu ülkenin bir parçası olarak gören ve politikayla meşgul olmak isteyen bir göçmenin, hükümetin bir parçası olabileceğinin bir göstergesidir" dedi.
"İKİ BAŞARI BİRDEN"
Bakan olarak atanması ardından ilk kutlamaları Alman politikacılardan aldığını anlatan Özoğuz, 12 yıl önce politikaya girmeye karar verdiğini belirtirken, "O zaman, entegrasyon meselesi çok gündemdeydi. Bu konuya bağlı olarak hükümette yer edinmekten ve toplumu bir arada tutan şeye birlikte karar verecek olmaktan mutluyum" diye konuştu. 
Göçmenler hem de kadınlar açısından iki konuda başarı sağladığı hatırlatılan Özoğuz, "Çok güzel ve çok önemli. Bu, bilhassa daha iyi bir hayat entegrasyonu sağlamayı umut eden kadınlar için önemli. Kadınsanız, entegrasyonun daha farklı bir önemi var sizin için" dedi.
MERKEL İLE ÇALIŞMA KONUSUNDA İYİMSERİM
Bir kadın ama aynı zamanda muhafazakar olan Başbakan Merkel ile çalışmak konusunda iyimser olup olmadığı sorulan Özoğuz, şöyle konuştu:
"Angela Merkel hanım, birçok konuda açık birisi. Deneyip, göreceğiz. Şunu da hatırlamak lazım: göçmen bakanlığını geçmişte hayata geçiren Merkel idi. Bu nedenle onunla çalışma konusunda iyimserim ve ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyorum."
Avrupa’da yabancı düşmanlığının (zenofobi) artmasını da değerlendiren Aydan Özoğuz, şöyle konuştu:
"Bu konuyu çok ciddiye alıyorum. Almanya’da yabancı düşmanlığı, geçmişe göre daha az akut bir durumda. Almanya’daki yeni hükümet, Nazizm karşıtı organizasyonlara yardımı artıracak, bu da çok açı bir mesaj."

EÇ(AÖ/İD)