Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - TERÖR örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'ta gündelik yaşamı cehenneme çevirmesiyle birlikte, Irak hükümetinin hava sahasını ABD savaş uçaklarına açmak için yeşil ışık yakmaya gönüllü olduğu haberlerinin ardından Başkan Obama'dan önemli bir açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama Irak'ta IŞİD'e karşı herhangi bir seçeneği ortadan kaldırmadıklarını söyledi.
Amerikalı kaynaklara göre, ABD Irak'ta kara müdahalesi düşünmüyor, ancak IŞİD kamplarına Amerikan savaş uçakları yada insansız savaş uçakları hava saldırısı düzenleyebilir. Obama'nın sözleri de bu olasılığı güçlendiriyor.
Beyaz Saray'da, Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ı kabul eden Barack Obama, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada Irak'ta IŞİD'in eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Obama, IŞİD'in son dönemdeki eylemleri sonrasında, Bağdat yönetiminin IŞİD'e karşı mücadelesinde ABD'nin ek yardımlarına gereksinim duyduğunu belirtti. Irak'taki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini dile getiren Barack Obama, "Irak'ta herhangi bir seçeneği ortadan kaldırmıyorum, çünkü bu cihat yanlılarının ne Irak'ta ne de Suriye'de kalıcı biçimde tutunmamalarından emin olabilmek için yeterince risk bulunuyor" dedi.
IŞİD'e karşı Şii, Sünni ve Kürtlerin ortak hareket etmesinin tüm Irak'ın çıkarına olacağına değinen Obama, "Aşırılık yanlısı gruplarla mücadelede, Irak'ın refahı ve güvenliği için bütün gruplar bir araya gelmeli. Açıkçası son birkaç yıldır, Irak'ın içindeki Sünni ile Şii liderler arasında bu tür bir güven ve dayanışmanın geliştiğini görmedik. Bu da devleti zayıf düşürmekte" diyerek Irak'taki iç hesaplar yüzünden yaşanan ayrılıkları da eleştirdi.