Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada,“Başkan Obama, Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile bugün (salı) görüşmeyecek. Bu görüşme yerine, Başkan, Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Park ile bir araya gelecek." ifadesini kullandı.

Duterte'nin ABD'ye ve kendisine yönelik sarfettiği ağır sözler sonrası Obama, bugün yapılması planlanan görüşmenin iptaline yönelik sinyal verilmişti.

Bir gazetecinin, Obama ile görüşmesi sırasında, uyuşturucu ile mücadele konusundaki eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine Duterte, sert sözlerle ABD'yi ve Obama'yı eleştirerek, kimsenin kendisine uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti.

Duterte'nin sarfettiği sözlerin hatırlatılması üzerine, Obama gazetecilere yaptığı açıklamada, "Açıktır ki kendileri (Duterte) çok renkli bir kişiliğe sahip. Çalışma arkadaşlarıma, Fililipinler'deki mevkidaşlarıyla görüşerek, yapıcı ve verimli bir görüşme için doğru zaman olup olmadığını tespit etmelerini istedim." ifadelerini kullanmıştı.
DUTERTE-OBAMA GERGİNLİĞİ
Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği 2016 Liderler Zirvesi'ne ABD, Hindistan, Çin, Japonya, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin liderlerinin katılması bekleniyor.
Zirveye katılmak için Laos'a giderken uçakta gazetecilerin sorularına cevap veren Duterte, ABD Başkanı Barack Obama için çok ağır ifadeler kullandı. Duterte, "Kimsenin benim davranışlarımı gözlemlemesi umurumda değil. (Obama için) Bana saygılı ol sürtüğün oğlu. Bana sorular ve ifadeler göndermeyin. O forumda size lanet edeceğim" dedi.
2 AYDA 2 BİN 400 UYUŞTURUCU SATICISINI ÖLDÜRTTÜ
Haziran ayında göreve gelmesinden bu yana geçen iki ay içinde 2 bin 400 uyuşturucu kaçakçısının öldürüldüğü Filipinler'de uyuşturucu kaçakçıları ile ilgili davranışları için ABD tarafından Duterte'ye uyarı yapılması bekleniyordu.

Çin'in Hangzhou şehrinde gerçekleşen G20 zirvesinde oturum aralarında Filipinler ile ilgili görüş bildiren Obama, Washington yönetiminin Filipinler için uyuşturucu ticaretinini önemli bir sorun olduğunun farkında olduklarını söyledi.
ABD "KAYGILIYIZ" DEMİŞTI
"Ancak uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele konusunda Duterte hükümetinin uyguladığı politika konusunda kaygılarımız var" diyen Obama "Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin nasıl yapılacağı konusu hepimiz için ciddi bir şeydir. Bunu doğru şekilde yapmak gerekir" dedi.

Duterte ise Filipinler'de yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığını ülkeden tamemen temizleyene kadar ülkeyi kan gölüne çeviremeye devam edeceğini açıkladı. Duterte, "Ülkedeki son uyuşturucu üreticisi öldürülene dek bizim mücadelemiz devam edecek Bunun kökü kazınana kadar daha çok kişi ölecek" dedi.
"ESED GİBİ BOMBA MI ATTIM"
Filipinler lideri Duterte, uyuşturucu ticaretine karşı giriştiği savaşta "yasal sınırlar içerisinde" kaldığını iddia ederek, "Çocuk mu öldürdüm? Esed ya da diğer idiotlar gibi bomba mı attım?" diyerek kendini savundu.
"SİYAHLARI İSTEYEREK VURUYORSUNUZ"
Daha önce de ABD'de polisin siyahlara uyguladığı şiddete değinerek başlayan Duterte,"Ey ABD, neden ülkedeki siyahları öldürüyorsunuz? Savunmasız ve teslim halindeyken bile vuruyorsunuz onları. Sayıları kaç olursa olsun, bu tam bir insan hakları ihlali" demişti
"BAY BM, DÜNYA İÇİN NE YAPTIN?"
Daha sonra Birleşmiş Milletler'e de çatan Duterte, "Bay BM, dünya için ne yaptın? Şimdi saymaya başlasam senin aptal olduğunu gösterecek 5 tane soru üretebilirim" dedi. Duterte, Ortadoğu'daki çok daha ölümcül olan şiddet olayları karşısında suskun kalmakla suçladığı BM ile ilgili olarak "Belki de BM'den ayrılmaya karar vermek zorundayız." ifadelerini kullanmıştı.
"MOLOZDAN ÇIKAN ÇOCUĞA DA YARDIM ETMEDİNİZ"
Geçtiğimiz günlerde Suriye'de evi bombalanan ve molozlardan kurtarılan topraklar içindeki 5 yaşındaki bir çocuğun ambulansta otururken çekilen görüntüsüne değinen Duterte,"ABD, bu çocuk için de hiçbirşey yapmadı. En ufak bir yardım haberi okumadım"eleştirisi yapmıştı..