Mehmet ÇİFTÇİ-Gonca YAĞCI/MADRİD-LONDRA, ()- BAŞBAKAN Müşaviri ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in Soma'da bir göstericiyi tekmeleme anını görüntüleyen fotoğraf, İspanya ve Londra'da yayınlandı.
İspanyol medyası fotoğrafı yayınlarken "Yorumu size bırakıyoruz" diye yazdı. Televizyonlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma ziyareti sırasında yakınlarını kaybedenlerin tepkisi ile karşılaştığını aktardı. Gazeteler ise, "Başbakanın bir danışmanının göstericiyi tekmelemesi Türkiye’yi ayağa kaldırdı" başlıklarını atarak ‘ülke tarihinin en acılı anlarının yaşandığı bir dönemde olayı protesto edenlere böyle tekme atılıyor’ yorumunda bulundu.
Gazeteler, Soma’daki trajedinin Başbakan’a karşı protestolara dönüştüğünü vurgulayarak polisin göstericileri durdurmak için zor anlar yaşadığını ifade etti. İspanya’nın en önemli gazetelerinden El Mundo ise, Türkiye’nin iş güvenliği açısından Avrupa kriterlerinin çok gerisinde olduğuna işaret etti. Türkiye’de günde ortalama iş kazalarından dolayı üç kişinin hayatını kaybettiğini de hatırlatan gazete, maden kazalarının ise bu ülkede artık olağan bir durum haline geldiğine dikkat çekti.
İNGİLTERE'DE
İngiliz Telegraph gazetesi Başbakanlık Müşaviri ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel' in Soma'da Başbakan Erdoğan'ı protesto eden göstericiyi tekmelediği andaki görüntülerini yayınladı. Gazete Başbakan Erdoğan'ın Soma ziyareti sırasında Başbakanlık Müşaviri ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel' in Başbakan'ı protesto eden yerdeki göstericiye tekme attığı görüntüleri yayınlarken Soma'daki kalabalığın Başbakan'a yönelik ciddi bir protestonun yapıldığını yazdı. Telegraph, şu ana kadar ölü sayısının 282 olarak açıklandığı felaketi Başbakan'ın "bunlar olağan şeyler" olarak yorumladığını ve diğer ülkelerde de meydana geldiği açıklamalarını aktarırken 19. yüzyılda İngiltere'de de benzer bir maden kazasının gerçekleştiği örneği verdiğini ekledi.

(AÖ/İD)