RUSYA Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukrayna krizinin Güney Akımı Projesi'nin önemini birkez daha vurguladığını ancak, Avrupa Komisyonu'nun bu projenin gerçekleşmesine karşı olduğunu söyledi.
Novak, yaptığı açıklamada 55 milyar metreküp kapasiteli Nord Stream, 33 milyar metreküp kapasiteli 'Yamal-Evropa', 63 milyar metreküp kapasiteli 'Güney Akımı' projelerinin Ukrayna gaz iletim sisteminin risklerinden kaçmak için inşa edildiklerini bildirdi. Bakan Novak, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Bu, doğalgazın mevcut boru hatlarından direkt Avrupalı tüketicilere gönderildiği anlamına geliyor. Maalesef, sevkıyatın güvenliğini artırmak için yapılan bu boru hatları Avrupa Komisyonu tarafından tam anlamıyla desteklenmiyor. Avrupa Komisyonu ile OPAL gaz boru hattının tüm kapasitesini kullanmamızı ön gören anlaşmalar henüz onaylanmadı. OPAL boru hattı Kuzey Akımı'nın devamı niteliğinde. Şu anda bu boru hattının sadece yüzde 50'si kullanılmaktadır. Avrupa Komisyonu OPAL boru hattını tam kapasitede kullanmaya karar verirse hem risk azalacak, hem de Avrupa'ya yapılacak sevkiyatların güvenliği artacak. Aynı şekilde, Güney Akımı projesinin gerçekleşmesi Avrupalı tüketicilere doğalgazı direkt göndermemizi sağlayacak. Ancak Avrupa Komisyonu'nun buna karşı olduğunu düşünüyoruz. Üçüncü enerji paketinin şartları bu projenin gerçekleşmesine engel olacak. Avrupa Komisyonu ve Avrupa ülkelerinin günümüzde var olan riskleri azaltmak için Güney Akım projesinin inşaatının hızlanması gerektiğini anlamaları gerek. Avrupa Birliği'ne dahil olmayan ülkeler de bu konuda haklı olduğumuzu ifade ettiler. Bu ülkeler Güney Akım projesinin biran önce hayata geçmesi ve OPAL boru hattını tam anlamıyla kullanılması gerektiğini bildirdi."

SK(AÖ/İD)