MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki kömür cağı faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için New York'ta saygı duruşunda bulunuldu.
New York'ta Union Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik gruba bazı Amerikalılar da destek verdi. Konuşmalarda, Türkiye'deki çalışma koşulları eleştirilirken, katılımcılar ellerinde 'Soma kader değil, sistematik bir cinayet', 'Soma'da ölümler, hükümetten ne özür ne istifa var', 'TBMM Genel Kurulu, madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesini imzalayın' yazılı dövizler taşıdı.
Eyleme Galatasaray USA Derneği üyeleri, 'Soma'da hayatını kaybeden yiğit madencilerimiz, hakkınızı helal edin, nur içinde yatın!' yazılı bir flama ile destek verdi. CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan da destek verenler arasında yer aldı. Konuşmacılar, Soma'da meydana gelen maden kazasında yüzlerce canın kaybedildiğine değinerek, "Bu bir anma toplantısı, bu bir saygı toplantısı, bu bir yas toplantısı. Acımız büyük arkadaşlar. Son rakamlara göre 301 can kaybettik" dedi.
Maden işçilerinin ayda 600 dolar gibi ücretlerle çok kötü ve güvensiz iş ortamlarında, günde 8-10 saat çalışmak zorunda bırakıldıkları vurgulandı. Yangının çıkış nedenine ilişkin ilgili ve yetkili kişilerden çelişkili açıklamalar geldiği de anımsatılan konuşmalarda şunlar dile getirildi:
" Başbakanımız, 'Kazalar madende çalışmanın fıtratında vardır' dedi. İnsan olmanın fıtratında da ölmek var. Ölmek her zaman acı, ama zamansız gelen ölüm, önlenebilecek ölüm tarif edilemeyecek kadar acı."
Soma madeninde, kaza durumunda maden işçilerinin sığınmasına yarayan kullanıma hazır yaşam odalarının bulunmaması da eleştirildi ve uygar toplumlarda kazalarda ortaya çıkan bedelin düşürülmesi gerektiği vurgulandı. Babası Zonguldak'ta maden işçisi olan bir konuşmacı da, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması ve en cezanın verilmesi gerektiğini anlatırken, "Madencilerin bizlere bıraktığı ailelere yardım etmek bizim boynumuzun borcu olmalıdır. Türkçemizde ekmeğini taştan çıkarmak diye bir deyim vardır. Madenci ekmeğini taştan çıkaran bir insandır, bu onların hayatının özetidir aslında" dedi.
Babası madenci olan konuşmacı, "İşe giderken babam bizleri uyandırır, öper koklar ve belki bir daha görmeyeceğini düşünerek bizlere 'Hakkınızı helal edin' derdi. Ben küçükken her ailenin babasının böyle vedalarla işe gittiğini düşünürdüm."
Eyleme katılanlar, hep bir ağızdan madenciler için yazılmış bir şiir okudu. Daha sonra boşuna olmaması dileğiyle, yaşamını yitiren madenciler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. New York'taki eylemde bazı katılımcıların madenci bareti giydiği, bazılarının da yüzlerini ve bedenlerini kömür karasına boyadığı dikkat çekti. Eyleme katılanlar, madenciler anısına mumlar yaktı ve yerde mumlarla 'SOMA' yazdı.

NA(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)